Anne babalar yaz kazalarına karşı nasıl önlem almalı?
İSTANBUL (İGFA)- Çocuklar için yılın en keyifli dönemi yaz ayları, parklarda ve kumsalda bol bol oynayabiliyorlar. Çünkü tüm yıl boyunca zamanının çoğunu evde geçiren çocuklar artık parklarda, deniz kenarlarında, havuzlarda doyasıya eğlenecek. Ancak bu dönemde çocukların düşüp çarpması sonucu oluşan kırıklar, burkulmalar ve yaralanmalar yaz tatiline gölge düşürebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarında ortopedik kazalar konusunda bilinçlendirmeleri ve gerekli önlemleri almaları büyük değer taşımaktadır.
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Çocuk Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Kerim Sarıyılmaz, yaz aylarında olası kazalara karşı ebeveynlerin güvenlik önlemlerini mutlaka gözden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekti.
BİSİKLET VE PATEN KAZALARINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?
Çocukların en çok keyif aldığı yaz aktivitelerinden biri olan bisiklet ve paten, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi yaralanmalara neden olabiliyor.
- Bisikletin çocuğunuzun boyuna, kilosuna ve yaşına uygun olduğundan emin olun.
- Çocuğunuz bisiklete binmeden önce frenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
- Kafa yaralanmasını önlemek için bisiklet sürerken kask taktığınızdan emin olun. Özellikle bisiklete binmeye veya paten kaymaya yeni başlayan çocuklar için dizlik ve dirseklik gibi koruyucu ekipman kullanın.
- Trafik kurallarını öğretin ve sadık bisiklet sürme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.
SU AKTİVİTESİ KAZALARINA KARŞI ÖNLEMLER NASIL ALINIR?
Sıcak havalarda su aktivitelerine bağlı yaralanmalar mutlaka düşünülmelidir. Çünkü yüzme havuzlarında kayma, suya yanlış dalma veya suya çarpma sonrasında omurga, boyun, baş, kol ve bacaklarda önemli burkulma ve kırıklar gelişebilmektedir. Bunda;
- Suya girmeden önce çocuğunuzun derinliğini kontrol ettiğinizden emin olun.
- Yüzme becerilerini geliştirmek için onu eğitin.
- Su aktiviteleri sırasında güvenlik kurallarına uymanın değerini açıklar. Örneğin; havuz kenarlarında kaymayı ve düşmeyi önlemek için ıslak zeminde çalıştırılmamalıdır. Mümkünse terlik veya kaymaz çorap-patik giyin.
OYUN ALANLARI VE SPOR KAZALARINA KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINIR?
Yaz aylarında çocuklar zamanlarının çoğunu parklarda ve oyun alanlarında geçirirler. Yaz ayları spor aktiviteleri için ideal bir zamandır. Ancak güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde oyun alanları oldukça tehlikeli olabilmektedir.
- Çocuğunuzu oyun alanlarında gözetim altında tutun
- Oyun alanlarındaki oyuncakların amacına uygun kullanılmasını sağlayınız. Salıncak ve kaydırak gibi çarpışma riski olan yerlerde daha dikkatli olunuz.
- Kauçuk veya kum gibi yumuşak yüzeyli oyun alanlarını tercih edin.
- Çocuğunuzun yaşına uygun oyun ekipmanları kullandığından emin olun.
- Onu spora hazırlamak için ısınma ve esneme egzersizleri yapmaya teşvik edin.
- Yerin yapılacak spora uygun olduğundan emin olunuz. Örneğin, futbolda düşme sonrası beton zemin yaralanma riskini artıracaktır.