Sağlık

Kalp hastası çocuklarda ağız hijyenine dikkat!

KALP HASTALIKLARI OLAN ÇOCUKLARDA AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT EDİN!

Yaşam kalitesinin korunmasında dişlerin ve dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların sağlığı büyük önem taşımaktadır. Genel sağlığın devamlılığında anahtar rol oynayan bu durumun önemine dikkat çekerek, Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, Diş çürüklerinin çocukların büyük çoğunluğunu etkilemeye devam eden en yaygın bulaşıcı hastalık olduğunu belirtti. Çocuklarda görülen bazı kronik hastalıkların çürük riskinin artmasına neden olabileceğini anlatan Dr. Dt. Nurgül Demir“Buna örnek olarak doğuştan kalp hastalığıyla doğan çocukların diş minesinde görülebilen yapısal bozukluklar verilebilir” dedi.

 

“Bu hastalarda düzenli kullanılması gereken şekerli veya tatlı yiyeceklerle birlikte verilen ilaçlar, aşırı gece yemekleri ve bebeklik döneminin erken dönemlerinde görülen beslenme yetersizlikleri diğer risk faktörleridir.” Dt. Nurgül Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “ Her 1000 bebekten 7-10’unun doğuştan kalp hastalığıyla doğduğu bilinmektedir. Doğuştan kalp hastalığıyla doğan çocuklarda ağız hijyeninin en üst düzeyde tutulması çok önemlidir. Bu çocuklarda kalp kası enfeksiyonu olarak da bilinen ‘enfektif endokardit’ gelişme riski yüksektir. “Diş tedavileri ve günlük diş bakımı rutinleri sırasında oluşabilecek bakteriyel yayılım, enfektif endokardite neden olabilir.”

 

Kalp hastalığı olan bebeklerde süt dişleri göründüğünde muayene gereklidir.

Kalp hastalığı tanısıyla takip altına alınan hastalarda bebeklik döneminde ilk süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönemden itibaren denetimin önemine dikkat çeken Nurgül Demir, mutlaka çocuk diş hekimi muayenesi yapılması gerektiğini belirtti. . Demir, dişlerin çürümeden korunması ve diş eti sağlığının korunması için doğru teknik ve ürünlerin seçilmesine de vurgu yaptı: “Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı ebeveyn gözetiminde öğretilmeli ve çocuk doktoru ile birlikte beslenme alışkanlığı düzenlenmelidir. Çocuğun çürük riskine göre gerektiğinde çocuk diş hekimi tarafından profesyonel flor uygulamaları gibi koruyucu veya önleyici tedaviler planlanabilir. İleri derecede çürük varlığında dolgu veya diş çekimi gibi ileri tedaviler gerekiyorsa; Diş tedavileri mutlaka çocuk kardiyoloğu eşliğinde planlanmalıdır.”

 

Erken teşhis büyük önem taşıyor

Nurgül Demir, “Belirtilmesi gereken bir diğer önemli nokta da çocuklarda görülen bazı ilerlemiş kalp hastalıklarında genel anestezinin yüksek riskli bir tedavi seçeneği olmasıdır” dedi. “Bebeklik döneminden itibaren ağız hijyeni alışkanlığının ebeveyn gözetiminde devamlılığının sağlanması, çocuk diş hekimi ziyaretlerinin aksatılmaması ve diş çürüklerinin erken tedavisi.” Doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda karşılaşılabilecek risklerin kontrol altına alınması önemlidir. Bu sayede çocukların diş hekimi koltuğunda sınırlı bir süre için gösterebilecekleri uyumu kaybetmeden, süreç süresini kısa tutacak şekilde planlanmış tedavi randevuları ile diş tedavileri tamamlanabilecektir.” Dikkat edilmesi gereken diğer konuları ise şöyle sıraladı:

 

1-Yeme alışkanlıkları doktor kontrolünde düzenlenmeli ve çürüklere neden olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

 

2-İlk diş muayenesi bebeklik döneminde, ilk süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte yapılmalı ve düzenli çocuk diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır.

 

3-Diş fırçalama rutinleri mutlaka ebeveyn gözetiminde yapılmalı, sistem ve ürün seçimi ile maksimum temizlik etkinliğinin sağlanmasına özen gösterilmelidir.

 

4- Çocuk diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda flor uygulamaları gibi koruyucu diş hekimliği yaklaşımları uygulanmalı, dişlerde çürük oluşumu ve diş etlerinde enfeksiyon oluşması engellenmelidir.

 

5-Gerektiğinde diş tedavileri çocuk kardiyoloğu eşliğinde planlanmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu