Sağlık

Çocuklar ne tür diş macunu kullanmalı?

Diş macunu florürlü mü yoksa florürsüz mü olmalı?

DİŞ MACUNU TATINA DEĞİL, FLORÜR ORANINA GÖRE SEÇİLMELİ…

Günümüzde her yaştan çocuğa yönelik üretilen ve farklı şikayetleri de giderdiği söylenen pek çok diş macunu bulunmaktadır. Her geçen gün raflarda yerini alan yeni markalarla tanışmak, hastaların beklentilerine göre kategorize edilmiş yeni ürünleri görmek mümkün. Bu çeşit ürünler arasından seçim yapmaya çalışan ebeveynlerin aklına tek bir soru geliyor: ‘Çocuğum için hangi diş macununu seçmeliyim?’ Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül DemirBu sorunun cevabını veriyor…

“Diş fırçalama alışkanlığını yeni kazanmaya başlayan yaş grubu çocuklarımızın diş macunu seçerken en çok dikkat ettikleri şey diş macununun ambalajı ve tadıdır; “Önceliğimiz içeriği ve florür konsantrasyonudur.” açıklamada Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demirsenin sözlerine   Sözlerine şöyle devam etti: “Karar aşamasında temel belirleyici faktörler çocuğun yaşı ve çürük risk durumudur. Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Akademisi’nin yönergeleri doğrultusunda; “Florürlü macun ilk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra kullanılmalı, 3 yaşına kadar pirinç tanesi büyüklüğünde diş macunu, 3-6 yaşından itibaren ise bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterlidir.”

Hangi tip diş macunu kullanılmalı?

Florürün diş çürüğünün oluşumunu önlemede ve ilerlemesini durdurmada tartışılmaz bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, birçok diş macununun içerisinde temel madde olarak yer aldığını belirtti. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir , “Çocuğun yaşına ve çürük risk durumuna göre diş macununun içermesi gereken florür konsantrasyonu çocuk diş hekimi tarafından belirlenmelidir. Farklı şikayetlere özel olarak üretilen pek çok diş macunu arasında çocuk hastalarımızda kullanmak için bizim için en değerli olanı mine yapısını güçlendirmek için üretilen özel macunlardır. “Dişlerin kemikte geliştiği dönemde mineral içeriğinin yetersiz olması nedeniyle dişlerde beyaz opak lekeler veya kahverengi yumuşak bir yapı ortaya çıkabilir” dedi.

Mine yapısını güçlendiren macunlar seçilmelidir.

“Kliniklerimizde sıklıkla karşılaştığımız ve ebeveynlerin çürük zannettiği bu tür özel durumlarda mine yapısını güçlendirmek için özel macunlar tercih etmemiz gerekebilir.” Dt. Nurgül Demir Şöyle devam etti: “Bu macunların içindeki florür ve kalsiyum gibi bileşenler, hasar görmüş diş minesini onarır ve güçlendirmeye yardımcı olur; Ayrıca dişleri çürüğe neden olabilecek risk faktörlerine karşı da korur. Çocuklara, yaşına göre tavsiye edilen miktarda diş macunu kullanarak günde iki kez dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Dişler genç yetişkinliğe kadar ebeveyn gözetiminde fırçalanmalıdır; Diş fırçalamanın sonunda macun tükürülmeli veya bu mümkün değilse diş yüzeylerinden macun silinerek uzaklaştırılmalıdır. Özellikle bebek ve çocuk hastalarımız için ‘hastanın çürük risk durumuna’ göre ‘uzman hekim’ tarafından profesyonelce tavsiye edilen ürünlerin ‘doğru’ ve ‘yeterli’ kullanımının zararsız olduğunun altı çizilmelidir.”

Dikkat edilmesi gereken 5 şey

bir-Dişler genç yetişkinliğe kadar ebeveyn gözetiminde fırçalanmalıdır.

2-Diş macunundan optimum faydayı alabilmemiz için dişlerimizi doğru teknikle fırçalamamız önemlidir.

3-3 yaşına kadar pirinç tanesi büyüklüğünde diş macunu, 3-6 yaşından itibaren ise bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterlidir.

4-İlk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florürlü macun kullanılmalıdır.

5-Bebek ve çocuk yaş grubundaki hastalara diş macunu seçimi için mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu