Sağlık

Demokratik Sağlık-Sen’den Deprem Bölgeleri Ziyaretlerinin Ardından ‘Liyakat’ Vurgusu

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde, dün Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından yine can kaybı ve yıkım meydana geldi. Bir kez daha sarsıntılarla sarsılan Hatay’da şu anda sağlık hizmeti verecek hastane bulunmuyor. Dün yaşanan depremde İskenderun Devlet Hastanesi, Mustafa Kemal Paşa Hastanesi ve Samandağ Devlet Hastaneleri boşaltıldı. İldeki tek sağlık hizmeti sunumu sahra hastaneleri ile devam etmektedir. Bölgeye giderek incelemelerde bulunan Demokratik Sıhhat Sen Genel Lideri Togan Demircan, Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Demircan yine deprem Demokratik Sağlık-Sen olarak tüm deprem bölgeleri ile temas halinde olduklarının altını çizen Demircan, Adana’nın Kahramanmaraş merkez ve ilçelerine yaptıkları ziyaretlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. , Gaziantep, Hatay. Demircan, depremden en çok etkilenen illerin ortasında yer alan Hatay ve ilçelerinde hem halkın hem de sağlık çalışanlarının birçok sıkıntı yaşadığının altını çizerek; Vasıfsız yönetim anlayışı, depremzedelere zorla sağlık hizmeti verilmesi ve karşılaştıkları üslup hakkında açıklamalarda bulundu. Genel Önder Demircan, Şırnak Valisi Osman Bilgin’in memurlara “maaş almayın” çağrısı yapan açıklamalarına da yanıt verdi.

Vali Bilgin’e Yanıt: “Memurlar Üzerine düşeni Yapıyor”

Vali Osman Bilgin’in “Bir ay bütün işçiler maaşlarını almazsa aç kalmayız” açıklamasının ardından Demircan, şunları söyledi: “Milletimiz asil bir millettir. Vermesi gerektiğinde parmağındaki alyansa verir. Ancak ‘memurlar maaşlarını bağışlasın’ şeklinde teklifler sunulması da gerçekçi değil. Demokratik Sağlık-Sen olarak deprem gününden itibaren bölgedeki dostlarımızla iletişim halindeyiz. Elimizden gelen desteği sağlama noktasında teyakkuz halindeyiz. Kolilerin önünde fotoğraf çekip banka dekontunu paylaşmak zorunda mıyız? Kamyonun ön tarafındaki sendika afişini paylaşalım mı? Gittik, gördük, yapmamız gerekeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Deprem bölgelerinde iki üç ay sıkıntı olmaz, çok uzun süre maddi ve manevi takviye ihtiyacı olur. Demokratik Sağlık-Sen olarak bölgelerdeki meslektaşlarımızla iletişim halinde kalarak ve uzun vadeli planlar yaparak ihtiyaçları karşılamaya devam edeceğiz. Oyuncak ihtiyacı iletildi, çocuklara oyuncak götürüldü” dedi.

“Nitelikli Yönetici İhtiyacı Afet Zamanlarında Daha Fazla Ortaya Çıkıyor”

General Önder Demircan, deprem bölgelerinde yaptıkları temaslarda yaşanan sorunların temel nedeni olarak hep dile getirdikleri ‘beceriksiz yöneticiler’ konusuna vurgu yaptı. Demircan, “Adana, Hatay merkez ve ilçeleri, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta temaslarda bulunduk. Adana ve Gaziantep’te sağlık tesisleri açısından önemli bir sorun yaşanmadı. En çok zarar gören illerden biri olan Hatay ve ilçelerinde çok önemli sorunlar yaşandı. Hatay merkezde bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde UMKE ve sağlık çalışanlarımızı ziyaret ettik. Çok hızlı bir şekilde binaya girdik ve inceledik. Hasar gören binada sağlık hizmeti sağlık çalışanları tarafından sürdürüldü. Biz oradayken bir hastanın helikopter ambulansla nakline şahit olduk. Genel olarak, kurallar korkunçtu ve eksikti. Nitelikli yönetici ihtiyacını yıllardır vurguluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Her ne kadar afetin olduğu alan geniş ve OHAL şartları laf konusu olsa da, nitelikli yöneticilerle afet koşullarında sağlık hizmetinin daha sağlıklı bir şekilde yürütüleceğini tekrar tekrar ifade etmek isteriz. Sağlık çalışanları temel ekipman ihtiyaçlarını karşılayacak; Tuvalet, banyo, lavabo yoktu. Sağlık çalışanları çok zor şartlar altında, temel ihtiyaçların dahi karşılanmadığı bir ortamda görev yapmaktadır. Yetkin yöneticiler olsaydı, çadır sıkıntısı ve temel ihtiyaçlar dahil birçok sorun bugün olmazdı. İnsiyatif alınmaz anlayışı var, eksikleri tamamlayalım” dedi.

Deprem Mağduru Sağlık Çalışanlarının Uğraştığı Tarz Kabul Edilemez!

Deprem bölgelerinde deprem sabahı telefonlarını çalarak göreve çağrılan depremzede sağlık çalışanları ile irtibata geçtiklerini belirten Demircan, “Deprem sonrası doktor ve sağlık çalışanlarının olay yerine geldiği bilgisini aldık. depremzedelere de sabah 09:00’da işbaşı yapacakları söylendi. Kaba sohbetlere maruz kalan arkadaşlarımızın olduğu bilgisini aldık. Bir doktor arkadaşımıza, aynı zamanda cerrah olan bir arkadaşımıza aile sağlığı merkezinde görev yapması söylendi. Doktor arkadaşımıza yeşil alanın hastaneye çevrilmesini önerdi çünkü artçı sarsıntılar devam ediyor ve aile sağlığı merkezleri genellikle apartmanların altında kalıyor, o binalarda biraz hasarlı da olsa çalışmak kolay değil. Biz oradayken sürekli artçı sarsıntılar oluyordu. Malatyalı sağlık çalışanı arkadaşlarımız da bizimle iletişime geçti. İki ve dört yaşındaki bebeklerinden ikisini göçükten çıkaran hemşiremizden birinin aile sağlığı merkezinizi açma talimatı aldığını öğrendik. Burada gösteriye gerek yok, gösteri zamanı değil. Mesela bana tekrar ulaşan ablamız beyin sarsıntısı geçirdikten sonra aranarak ‘yaşıyor musun?’ soru soruldu Bir talimat zinciri olmasına rağmen üslup çok değerlidir. İnsanların aileleri, eşleri, kendileri veya çocukları perişan haldeyken göreve çağrılması kabul edilemez. Burada Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken, o bölgede görev yapanları değil, dışarıdan görevlendirilecek sağlık çalışanlarını afet uyum merkezlerine göndermektir. Lojistik açısından önemli hususlar vardı. Bir kaos ortamı var, bir karmaşa var. Bütün bunların sebebi vasıfsız yöneticilerin göreve getirilmesidir” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu