Ekonomi

Merkez Bankası’ndan kredi adımı: Mehmet Şimşek’ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nınSosyal medya hesabından sadeleştirme kararlarına ilişkin açıklama yaptı.

Bankanın bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarına dikkat çeken Şimşek, şunları söyledi: “Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleştirme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi teşvik etmektir.”değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası’ndan TL’ye destek adımı

TCMB, Türk Lirası’nın bankacılık sistemindeki payının artırılmasına yönelik adımların yanı sıra, sadeleşme kapsamında ihracat kredisi ve şirketlerin krediye erişimine yönelik başvuru kolaylığı getirdi. Firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalardan kullandırılan kredilere yüzde 30 oranında teminat tesis edilmesi ve fatura karşılığı kredi uygulamasına son verildi.

Bankaların TL ticari kredilere uyguladığı referans faiz oranının 1,8 katı faiz oranı üzerinden menkul kıymet tesis edilmesi uygulamasının kaldırılmasına karar verildi. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına uyguladığı referans oranın 2,7 katı faiz oranı üzerinden menkul kıymet tesis edilmesi uygulamasına da son verilmiştir.

Türk lirasına geçişin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda, gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2’den yüzde 2,5’e çıkarılan Türk lirası hisse artış hedefi de aylık yüzde 3,5’e çıkarıldı.

Destek paketi açıklaması

Şimşek, Hazine destekli kredi garanti sistemi kapsamında uygulanacak yeni destek paketine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yeni ekonomik program kapsamında seçici kredi uygulamalarının önemine dikkat çeken Şimşek, bu yolla üretimi ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirterek, ihracatın ülke ekonomisi açısından değerine dikkat çekti.

Şimşek, bugüne kadar Hazine destekli kredi garanti sistemiyle çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve teminat yetersizliği yaşayan birçok ticari işletmenin finansmana erişimini sağladığını vurguladı. “Güncel ekonomik gelişmeler kapsamında sektörel ihtiyaçlar dikkate alınarak yatırım, ihracat, sürdürülebilirlik yatırımları ve dijital dönüşüm odaklı yeni destek paketleri çalışmalarımız tamamlanma aşamasına geldi.”dedi.

‘Uzun vadeli fırsat sağlanıyor’

Söz konusu takviye paketlerinin bankacılık sistemindeki mevcut makro ihtiyati çerçeve içerisinde, piyasa koşulları ile bankacılık unsur ve ilkelerine uygun olarak kullanılacağını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracatçımız olan reel sektörümüzün her zaman arkasında duruyoruz ve onları desteklemeye devam ediyoruz. Yeni destek paketimizle firmalarımıza 25 milyar lira kefalet karşılığında 30 milyar lira kredi imkanı sunacağız. Yeni destek paketimizle firmalarımıza 30 milyar lira kredi imkanı sunacağız. Destek paketlerinde teminatı yetersiz olan firmaların finansmana erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Söz konusu kredi olanağı kredi garanti kurumları aracılığıyla sağlanacak. “Paketlerde genel olarak işletmelere 24 aya kadar vade belirlenebilecek. krediler ve yatırım kredileri için 120 aya varan vadeler.”

‘Krediler protokol çalışmalarının ardından kullandırılacak’

Bakan Şimşek, tahsis edilen kefalet limitleri belirlenirken benzer amaçlı diğer paketlerin kullanılmayan limitlerinin yeni paketlere aktarılmasının planlandığını belirtti. “Bakanlığımız ile Kredi Garanti Vakfı AŞ, İhracat Geliştirme A.Ş. ve iştirakimiz Finans Kefalet AŞ arasında protokol çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni destek paketleri kapsamında kullandırımlara başlanacaktır.”söz konusu.

narmanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu