Ekonomi

Küresel piyasalar olumlu seyrini sürdürüyor

ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” senaryolarının güçlenmesiyle küresel piyasalarda olumlu bir seyir gözlenirken, ABD’de borsalar rekor kapanış gerçekleştirdi.

Merkez bankalarının Mart ayında faiz indirimine başlayacağına dair beklentiler etkisini kaybetmeye devam ederken, ekonomilerin bu dönemi resesyona girmeden atlatabileceği umutları risk iştahını destekliyor.

İktisadi faaliyetin korkulduğu kadar yavaşlamayacağı yönündeki tahminler, şirket kârlılığının beklentileri aşabileceği varsayımını güçlendiriyor.

Bu gelişmelerle New York Borsası’nda S&P 500 ve Nasdaq endeksi teknoloji hisseleri öncülüğünde rekorlar kırarken, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Netflix, General Electric, Rtx Corp ve Lockheed Martin gibi şirketlerin finansal sonuçları da açıklandı. devam eden bilanço döneminde şube ve hisse bazlı oynaklığın artması bekleniyor.

Haftanın ilerleyen saatlerinde Tesla, Visa, Intel ve IBM gibi şirketlerin mali sonuçları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Öte yandan para piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki toplantısında politika faizini sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın Mart ayında faiz indirimine başlama ihtimali ise şu şekilde fiyatlanıyor: Yüzde 43.

Analistler, bu hafta takip edilecek yoğun veri gündeminin yanı sıra, geçen yılın son çeyreğine ilişkin ABD büyüme verileri ile Aralık ayına ait kişisel tüketim harcamaları verilerinin de Fed’in önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller verebileceğinin altını çizdi.

Fed’in gelecek politikalarındaki belirsizliğe rağmen tahvil piyasalarında alım eğilimi üçüncü günde de devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,09’a geriledi.

Dolar endeksi 103’ün üzerinde kalmayı sürdürürken, perşembe günü açıklanacak ağır makroekonomik bilgilerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği söyleniyor.

Analistler, emtia tarafında merkez bankalarının önümüzdeki dönemde atılacak olası adımlara yönelik fiyatlama çalışmalarının devam etmesi nedeniyle taraf arayışının sürdüğünü bildirdi.

Buna göre dün yüzde 0,4 düşüşle günü 2 bin 21 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, bugün önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 2 bin 27 dolardan alıcı buluyor.

Orta Doğu’da süregelen jeopolitik riskler petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı yeni günde 79,6 dolardan alıcı bulurken, dün yüzde 1,5 artışla günü 79,5 dolardan tamamladı.

Bitcoin dün yüzde 3,5 düşüşle günü 40.169 dolardan tamamlarken bugün 40.000 dolarda bulunuyor.

Dün tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 0,32, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,36 arttı. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu başladı.

İtalya hariç Avrupa borsalarında da dün olumlu seyir dikkat çekti.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu haftaki toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağının kesin olduğunu, bankanın nisan ayında faiz indirimi yapma ihtimalinin para piyasalarında yüzde 69 seviyesinde fiyatlandığını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Şubat ve Mart toplantılarında politika faizini değiştirmeyeceği ancak yüzde 60 olasılıkla ilk faiz indirimini Mayıs ayında yapacağı para piyasalarında fiyatlanıyor.

Dün günü yüzde 0,1 kayıpla 1,0880 seviyesinde tamamlayan euro/dolar paritesi, şu anda önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 1,0900 seviyesinde seyrediyor.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,56, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,77, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,33 azaldı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu bir trendle başladı.

Japonya hariç Asya borsalarında olumlu bir seyir hakim olurken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) aşırı gevşek para politikasını beklentiler doğrultusunda değiştirmedi.

Bu kararın ardından Japonya’da Nikkei 225 endeksi son 34 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, dolar/yen paritesi 148’de yatay kaldı.

Analistler, BOJ Lideri Kazuo Ueda’nın bugün yaptığı açıklamaların takip edileceğini, bankanın gelecekte atacağı adımlara ilişkin sinyallerin Ueda’nın açıklamalarından alınabileceğini belirtti.

Çin tarafında ise Şangay bileşik endeksinin Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmaya yönelik yeni teşvik paketleri açıklayacağına dair haber akışı, ülke hisse senedi piyasalarındaki kayıpları kısmen telafi etti.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 arttı.

Yurt içinde dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,17 kazançla 8.010,14 puanda tamamladı.

Dün yukarı yönlü bir seyir izleyen ve günü yüzde 0,2 yükselişle 30,2548’den kapatan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,2660’tan işlem görüyor.

Bugün ülkede tüketici güven endeksi, ABD’de Richmond Fed imalat sanayi endeksi ve Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 7.900 ve 7.800 seviyelerinin açıkta olduğunu kaydetti. Destek pozisyonunda, 8.100 ve 8.200 noktaları ise direnç pozisyonunda.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Ocak ayı tüketici güven endeksi

18.00 ABD, Ocak ayı Richmond Fed imalat sanayi endeksi

18.00 Euro Bölgesi Ocak ayı tüketici güven endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu