Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 12 yıl sonra ilk Mısır ziyareti

Ankara-Kahire sınırında beklenen ziyaret için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki temaslarının ardından Mısır’a resmi bir ziyarette bulunacak.

İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah El Sisi ile görüşecek. Toplantının öncelikli gündemi Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi olacak. Üst düzey ikili işbirliği mekanizmalarının canlandırılması kapsamında atılacak adımlar ele alınacak. Ticaret, savunma, enerji ve turizm gibi farklı alanlardaki fırsatlar değerlendirilecek.

KALICI DURUMU KONUŞACAKLAR

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını sona erdirmek için hem Türkiye hem de Mısır diplomatik çabalarını sürdürüyor. Bu konuda atılacak adımlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır ziyaretinde de değerlendirilecek. Türkiye, Filistin’e yönelik yardımlarını 7 Ekim’den bu yana Mısır üzerinden Gazzelilere ulaştırıyor. Bu çerçevede Erdoğan’ın Mısır ziyareti sırasında Filistin’e yönelik kalıcı ateşkes ve insani yardım çalışmalarının da ele alınması bekleniyor.

ARAP DÜNYASI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yaklaşık 10 yıldır kamuoyu önünde sert bir şekilde eleştirdiği Sisi’nin davetlisi olarak Mısır’ı ziyaret etmesi, sadece Türkiye-Mısır ilişkileri açısından değil, bölgesel açıdan da tarihi bir gelişme olarak görülüyor. Bu ziyaretin, bölgenin iki büyük ve değerli ülkesi arasındaki çekişmenin kesin olarak ve resmen sona erdirilmesi, yeni bir dönemin başlatılması açısından değerli ve anlamlı olduğu her iki başkentte de değerlendirildi. Ziyaretin İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Libya, Sudan ve Arap dünyasının geri kalanı tarafından yakından takip edilmesi bekleniyor.

KRİZ 2013’TE BAŞLADI

İki lider arasındaki gerginlik, dönemin Savunma Bakanı Sisi’nin Temmuz 2013’te Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı askeri darbe düzenlemesiyle başladı. Türkiye, Müslüman Kardeşler hareketinin bir üyesi olan Mursi’nin 2012’de yapılan seçimlerde kazandığı zaferden çok memnundu. İdeolojik yakınlık içinde olduğu Mursi yönetimiyle ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar attı.

dortyolajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu