Teknoloji

Renault-Nissan hisse görüşmeleri sona yaklaşıyor

Renault yüzde 43 ile Nissan’ın en büyük hissesine sahip. Nissan’ın da Renault’da yüzde 15 hissesi var. Renault’nun Nissan’daki payının düşürülmesi gündemde.

Nissan’ın uzun süredir mevcut hisse seviye farkından rahatsız olduğu biliniyor. İki firma karşılıklı olarak hisse seviyelerini dengelemek için pazarlık yapıyor.

Japon resmi Kyodo ajansının piyasa kaynaklarından edindiği habere göre, Renault’nun hisse seviyesini yüzde 15’e indirme müzakereleri sona erdi.

Nikkei Asia’nın haberine göre, hafta başında hisse görüşmelerinin son aşamasını görüşen Japon şirketin yöneticileri, Fransız şirketin teklifine olumlu baktıklarını açıkladı. Renault Kümesi İcra Kurulu Başkanı (CEO) Luca de Meo’nun, müzakereleri sonuçlandırmak için önümüzdeki hafta içinde Nissan CEO’su Makoto Uchida ile görüşmesi bekleniyor.

Kişida ve Macron

Japonya Başbakanı Kishida Fumio’nun geçtiğimiz hafta Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldiği ve iki şirketin müzakere sürecini ele aldığı kaydedildi. Renault-Nissan, 1999 yılında Fransız-Japon ortaklığıyla dünyanın en büyük otomobil gruplarından birini kurdu. Renault, Nissan’a yaklaşık 4 milyar dolar yatırım yapmıştı.

İflasın eşiğindeki Japon firması için “kurtarıcı olarak görülen hamle ile” Fransız üretici, Nissan’ın en büyük hissedarı haline geldi. Japon Mitsubishi ittifaka 2016 yılında katıldı.

Müzakerelerden sorumlu Fransız yönetici De Meo, ortaklığı yeniden tanımlamak istediklerini belirterek, Bu ‘bir taraf kaybeder, diğer taraf kazanır’ durumu değil.”dedi.

Nissan’ın eski CEO’su Saikawa, Japon firma ve Fransız firma ile anlaştı. “araç eşitsiz ittifakında Renault’nun Nissan’daki hissesini azaltmak”Çözüme ihtiyacı olduğunu söyledi.

haber-karpuzlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu