Haber

Çin, ABD’yi ‘Suriye’yi yağmalamakla’ suçladı

ABD’nin Ortadoğu’da girdiği ülkeleri yağmaladığı suçlaması dünya kamuoyunda sık sık gündeme geliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Vinbin’den yeni bir suçlama geldi.

Wang, Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, ABD ordusunun 14 Ocak’ta Suriye’nin Haseke vilayetinden petrol yüklü 53 tankeri Irak’taki üslerine naklettiği iddiasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“ABD’nin yağması bizi dehşete düşürdü”

Esad rejiminin resmi verilerinin, 2022’nin ilk yarısında Suriye’de çıkarılan petrolün yüzde 80’den fazlasının ABD işgal güçleri tarafından ülke dışına kaçırıldığını gösterdiğini belirten Vang, şunları kaydetti: “Bu eşkıyalık Suriye’deki enerji krizini ve insani krizi derinleştiriyor. Suriye halkının yaşam hakkı ABD tarafından ihlal ediliyor. Suriye halkı kışı çok az petrol ve yiyecekle atlatmaya çalışacak.”ifadeleri kullandı.

“ABD’nin Suriye baskınının tanıtımı ve rezilliği karşısında dehşete düştük.”Vang, ABD güçlerinin bu ayın başlarında Suriye’den 60 tanker ve kamyon dolusu petrol ve tahıl kaçırdığını savundu. “Suriye’nin kaynaklarını çalarken milyarlarca hatta on milyarlarca doları askeri yardım konusunda ‘cömert’ göstermiş olan ABD’nin açgözlülüğü gerçekten çarpıcıdır.”değerlendirmesini yaptı.

Washington yönetimini uluslararası hukuka uymaya ve petrol hırsızlığına hesap vermeye davet eden Wang, şunları söyledi: “ABD alırken de verirken de alırken de ülkeleri kargaşaya ve felakete sürüklüyor ve ardından kendi hegemonyası ve çıkarları için bunun meyvelerini alıyor. ABD’nin ‘kurallara dayalı düzen’ dediği şey budur.”dedi.

habergoynucek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu