Ekonomi

Samsun’da analiz laboratuvarı açıldı: Yaş sebze ve meyveler artık Mersin’e gitmeyecek

Samsun’da açılan Gıda Kontrol Laboratuvarı ile yaş sebze ve meyvelerin artık Mersin’e gitmesine gerek yok. Sebze ve meyveler artık Samsun’da analiz edilerek gemilerle doğrudan Rusya’ya ve diğer ülkelere gönderilebiliyor.

Kalite güvence sistemi ve akreditasyon gereği, 2005 yılından bu yana ulusal ve uluslararası yeterlilik test ve deney programlarında başarılı çalışmalar yürüten Samsun Gıda Kontrol Laboratuvarı, Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatında akreditasyon sürecini tamamladı. Federasyon ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 18 Ocak itibari ile Yetkili Laboratuvar Sertifikası aldı. Bu yetki belgesinin alınmasıyla birlikte Samsun ve Karadeniz’deki eserlerin Mersin’e ve ardından tekrar Mersin’e ihraç edilmesi sorunu çözüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izin ve 10 milyon TL değerinde ekipman alımı ile eserler artık Samsun’da analiz edilerek yurt dışına ihraç edilecek.

“Artık hiçbir ihracatçımız ürününü başka bir ülkeye göndermek zorunda kalmayacak”

İhracatçıların derin bir nefes aldığına değinen Samsun Valisi Doç. Zülkif Dağlı, “Uzun süredir uğraştığımız gıda muayene laboratuvarı ile ilgili sonuca ulaştık. Samsun ülkemizin çok değerli ihracat limanlarına sahip. Özellikle ihracatta çok değerli bir noktadayız.” yaş sebze-meyve numunelerini laboratuvarımız faaliyete geçene kadar diğer illere, diğer illere de yaş sebze-meyve numuneleri göndermek zorunda kaldık, bu hem zaman aldı, hem ihracatçıları yordu, hem de yaş sebze ve meyve ihracatının beklemesine neden oldu. Laboratuvarımız TÜRKAK tarafından akredite edilerek hizmete açıldı.Artık hiçbir ihracatçımız ürününü başka bir ülkeye göndermek zorunda kalmayacak” dedi.

“Samsun’dan 900 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç ediliyor”

Yaş sebze ve meyve ihracatında artış beklediğini ifade eden Vali Zülkif Dağlı, “Bünyemizde çok sayıda ihracat limanı var. 900 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatımız var. Bu önemli bir rakam. İlimizden başta Rusya olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyorlar” diyenler, “Çok zorlayıcıydı ve caydırıcı olabilirdi. Artık Samsun’dan numunelerini alıp, ihracat yapmadan önce istedikleri ülkeye gemi ile gönderebilecekler. Bu sayede ihracatın katlanarak artacağına inanıyoruz. Bu laboratuvarın açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“Laboratuvar 20’den fazla kişiye hitap edecek”

Samsun’da açılan laboratuvardan 20 ilin yararlanacağını sözlerine ekleyen Dağlı, “Bu laboratuvardan çevre iller yararlanacak. Artık ürünler Samsun’a gelecek. Şimdiye kadar üründe Mersin’e kadar gitmemiz gerekiyordu. Laboratuvarımız en az 20 kişiye hitap edecek” dedi.

Numune kabulüne başlayan laboratuvar, Rusya’ya gidecek yaş sebze ve meyvelerin analizlerini 1-1,5 saatte tamamlayabiliyor. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu