İş

“Kadınların yüzde 58’i iş bulmak için eşinden izin istiyor”

Ipsos’un toplumun kadın erkek eşitliğine bakış açısını ve algısını gösteren araştırması, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha yapılması gereken çok şey olduğunu gösterdi.
Araştırmaya göre, Türkiye’de Anayasa kadın-erkek eşitliğini güvence altına almasına rağmen, devletin bu eşitliğin yaşama geçirilmesini sağlamakla yükümlü olmasına ve günümüzde bir dizi yasal düzenleme yapılmasına rağmen; Ülkede kadın ve erkeğe eşit davranıldığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 17.

Kadın ve erkeğin toplumda, ailede veya işyerinde eşit muamele gördüğünü düşünenlerin oranı yüzde 30 civarında kaldı. Ankete katılanların çoğu, kadınların hem toplumda hem de ailede eşit muamele görmediğini düşünüyor.
Toplumun yüzde 58’i kadınların eşlerinin izni olmadan çalışma hayatına katılamayacakları görüşünde.
İş hayatında ayrımcılığa maruz kaldığını düşünenlerin oranı da oldukça yüksek. Gerçek istatistikler, kadınların istihdama yüzde 30 oranında katıldığını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre ekonomik bağımsızlığı olmadığı için hem evin içinde hem de dışında karar verme konumunda olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 50 iken bu oran kadınlarda yüzde 56’ya çıkıyor. .

Her 100 kadından 65’i hayatının her alanında erkek şiddetine maruz kaldığını düşünüyor. Her 100 kadından 70’i aile baskısına karşı daha savunmasız olduğunu belirtiyor.

Her dört kadından üçü kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünüyor

Araştırma katılımcılarına göre her 10 kişiden altısı kadınların hayatın her alanında erkek şiddetine maruz kaldığını düşünüyor, kadınlarda bu oran daha yüksek, her üç kadından ikisi bu düşünceye katılıyor. Kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünenlerin oranı ise yüzde 68.
Kadınlarda bu oran çok daha yüksektir. Her dört kadından üçü şiddetin bu kadın için bir ceza olarak kaldığını düşünüyor.

Araştırma sonuçlarına göre, cezasız kalan şiddet, kadınların güvensizlik duymasına neden oluyor. 10 kadından yedisi dışarıda yalnızken veya başka kadınlarla birlikteyken kendini güvensiz hissetmiyor.

Araştırmayı değerli kılan Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, “167 yıl önce 8 Mart 1857 Dünya Kadınlar Günü’nde New York’ta bir kadın işçinin başlattığı grev sırasında çıkan yangında 129 işçi hayatını kaybetti. daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret talep eden dokuma işçileri. ile başlayan bir mücadele günü Bu nedenle Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmayı gözden kaçırılmaması gereken çok önemli bir detay olarak görüyorum.

Her üç kadından ikisi işsiz bile değil

Gedik, 10 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan son işgücü istatistiklerine baktığımızda kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 36,6 olduğunu hatırlattı.
İş gücüne katılabilen azınlık için de durum çok kötü, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,2 iken kadınlarda yüzde 14,4. Kadınlarda işsizlik oranı erkeklere göre 1,8 kat daha fazla” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu