Haber

İyi Parti’nin Araç Muayene Ücretlerinin Pahalılığının Nedenlerinin Araştırılması Teklifi AKP ve MHP Milletvekillerinin Oyuyla Reddedildi

İYİ Parti’nin araç muayene ücretlerinin pahalılaşmasının önüne geçilmesi ve mağdurların sorunlarının tespiti için verilen araştırma önergesinin meclise getirilmesine yönelik grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi. “Muayene ücreti enflasyona göre değil, maaş artışına göre değil yeniden değerleme oranına göre belirleniyor. Bu oran üzerinden yapılan zam sonucunda geçen yıl 507 lira olan araç muayene ücreti yüzde 50’ye yükseldi. YETER Partisi Milletvekili Behiç Çelik, “Bu yıl bin 130 lira” dedi.

İYİ Parti, “araç muayene ücretlerinin yüksek gelmesinin önüne geçmek” amacıyla verdiği araştırma önergesinin diğer önerilerini de dikkate alarak bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere kümelenme önerisinde bulundu. , bu konuda mağdur olan vatandaşlarımızın sorunlarının tespit edilmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi” ifadelerine yer verildi.

“İNSANLARIMIZIN DEVLET GÜCÜYLE SOYGUN OLDUĞU ARAÇ MUAYENE HİZMETLERİ, MİLLETİMİZİN ÇAYLARINA SIK SIK KONU OLUYOR”

Teklif üzerine GÜZEL Parti Kümesi adına Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “Halkımızın devlet tarafından gasp edildiği araç muayene servisleri, milletimizin sık sık feryadına konu olmaktadır. 2007 yılındaki özelleştirme sonucunda, ülkemizde araç muayene yapma yetkisi TÜVTÜRK adlı bir firmaya devredilmiştir.Bu firma yaklaşık 16 yıldır araç muayenelerinden sorumlu tek firmadır.Ülkemizde trafiğe kayıtlı 27 milyon özel ve özel araç bulunmaktadır. resmi araçlar 2 yılda bir, şirket araçları ise her yıl muayeneden geçmek zorunda. Bu istasyonlara her yıl milyarlarca lira ödendiği biliniyor” diye konuştu.

“ARAÇ MUAYENESİ GEÇEN YIL 507 TL’DEN BU YIL 130 TL’YE ÇIKTI”

Muayene ücretlerindeki artışa dikkat çeken Çelik, “Muayene fiyatı enflasyona göre, maaş artışına göre değil bahsettiğim yeniden değerleme oranına göre belirleniyor. Bu oranın üzerinden yapılan zam sonucunda; geçen yıl 507 lira olan araç muayenesi bu yıl 1.130 liraya çıktı.geciken her araç için aylık yüzde 5 gecikme zammı uygulanıyor.muayenesiz araç kullanma cezası 951 lira oldu.bu gelirlerin yarısı kayıt altına alındı söz konusu şirkete, kalan yarısı ise ilgili bakanlığın hesabına yatırılıyor, bunu kendi aralarında paylaşıyorlar yani… güç” diye sordu.

“26 MİLYON 482 BİN 847 MOTORLU TAŞIT TRAFİK KAYITLI OLDU”

Teklif üzerine HDP Grubu adına İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu söz aldı. Kenanoğlu, “Yaklaşık 2 saat önce TÜİK yeni bir bilgi açıkladı. Bu bilgilerden biri de Türkiye’de trafiğe kaydı yapılan araç sayısıydı. Açıklanan verilere göre 2022 yılı itibarıyla 26 milyon 482 bin 847 adet trafiğe kayıtlı motorlu araç bulunuyor. Bunun yüzde 54’ü otomobil, yüzde 16’sı kamyonet, yüzde 15’i motosiklet, yüzde 2’si minibüs, yüzde 1’i otobüs ve özel amaçlı araçlardan oluşuyor.” Bu olmazsa, aslında yola koyulamaz. Şimdi bunlar neye göre belirleniyor? Ülkede bir enflasyon rakamı var, yani TÜİK bir kurum, bir rakam açıklıyor ve ona göre artışlar yapılmalı” dedi.

“BUNU BİR ARTTIRMA, İTHALAT OLARAK DEĞİL, VATANDAŞA VE MİLLETE KARŞI ZULÜM OLARAK GÖRÜYORUM”

CHP Grup adına konuşan Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Yüzde 122,9’luk bir rakamı zam olarak nitelendirmek ne kadar doğru ve adil? Açıkçası ben bunu zam olarak değil vatandaşa bir rezalet, bir eziyet olarak görüyorum” dedi. Bugün ülkede devletin resmi kurumunun açıkladığı enflasyon rakamı yüzde 65.27 iken bu ülkenin emeklisine, bu ülkenin memuruna büyük bir zam olarak hükümet millete nimet olarak sunuyor, taban fiyata yapılan yüzde 54’lük artışı büyük bir artış olarak millete sunarken, hükümetin araç muayene fiyatlarına yaptığı yüzde 122,9’luk artışı akılla, vicdanla, matematikle açıklanamaz.

“CUMHURBAŞKANIMIZ MTV’DEKİ YÜZDE 50 İNDİRİM YETKİSİNİ HASSASİYET GÖSTEREREK VATANDAŞIMIZIN YÜKÜNÜ HAFİFLATMAK İÇİN KULLANIYOR”

İYİ Parti’nin önerisi üzerine son sözü Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar AKP Kümesi’ne isim olarak verdi. Uçar, “Tabii ki kimse bu fiyatların yüksek olmasını istemiyor ve Sayın Cumhurbaşkanımız örneğin motorlu taşıtlar vergisinde yüzde 50 indirim gibi hassasiyet göstererek yetkisini vatandaşlarımızın yükünü azaltmak için kullandı. Bunun dışında, Memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlar, asgari ücreti yükseltmek için birçok değişikliği de beraberinde getirdi” diye konuştu.“Sahada temeller anlatılıyor ve milyonlarca insanı rahatlatan düzenlemeler peş peşe yapılıyor. Ancak dünyadaki gelişmeleri bilmenize, kulaklarınızı tıkamanıza, her konuyu siyasi malzeme haline getirerek gerçeklerden ve analizlerden uzak bir siyaset izliyorsunuz” dedi.

Yapılan müzakerelerin ardından YETERLİ Parti’nin önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

muratpasahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu