Ekonomi

İstanbul’da Otopark Ücretlerine Yüksek Tepki

Emine DERYA -Erdi DEMİR/ İSTANBUL’un en büyük sorunlarından biri de otopark sorunu. Son dönemde özel işletmelerin yanı sıra İSPARK otoparklarındaki artışlar da sürücülerin tepkisini çekiyor. Laleli’de özel otoparkı kullanmak isteyen otomobil sürücüleri 2 saate kadar 340 lira, cip ve minibüs sürücüleri ise 470 lira ödemek zorunda. Araçlar için günlük otopark ücreti 1020 liradır. Tıpkı otoparkta olduğu gibi otomobiller için de aylık 10 bin lira abonelik talep ediliyor. Tüketici Konfederasyonu Lideri Aydın Ağaoğlu, otopark fiyatlarına standart getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ağaoğlu, “Fiyatları belirlerken hiçbir kriteri tanımıyorlar. Çünkü ölçü yok. Ölçü olması lazım.”

İstanbul’daki İSPARK otoparklarının yanı sıra özel işletmeler de fiyatlarını artırdı. Laleli’de özel otoparkı kullanmak isteyen otomobil sürücüleri 2 saat için 340 lira, cip ve minibüs için ise 470 lira ödüyor. Özel otoparklarda aylık abonelik bedeli otomobiller için 10 bin lira, jeep ve minibüsler için ise 14 bin lira. Yine Laleli’de özel otopark giriş-çıkış ücreti 150 lira, aynı ilçedeki başka bir otoparkta ise 15 dakika için 100 lira ödenirken, Beşiktaş’ta özel otopark kullanmak isteyenlere ücret ödeniyor. 30 dakika için 100 lira ödeyin. Araç sahiplerinin yüksek park fiyatları karşısında haklarını aramaları gerektiğine dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu Lideri Aydın Ağaoğlu, fiyat listesi bulunmayan otoparklarda araç sahibinin ödediği ücretin makbuzunu alarak tüketici hakem heyetine başvurabileceğini söyledi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR”

Büyükşehirlerde otopark fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Aydın Ağaoğlu, fiyatlara el konulması gerektiğini belirterek, “Büyükşehirlerde otopark sorunu had safhada. Bazı fırsatçılar belli yerleri işgal edip çok yüksek ücretler talep edebiliyorlar,” dedi. özellikle Şişli, Nişantaşı, Laleli gibi park yeri bulmanın zor olduğu merkezi yerlerde.” Büyükşehir belediyelerinin buna karşı mutlaka önlem alması gerekiyor. Tarife kurulu tarafından yetkilendirilmeli ve fiyatları belirlenmelidir. Çünkü bilindiği üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan UKAME, AVM’lerde 3 saate kadar ücretsiz diyor, 3 saate kadar ücretlendirmenin tarife kurulu onayıyla yapılması normal. Burada tartışmalar daha sonra sona erdi. Bedelini alanlar hala mevcut olsa da tüketici hakkını talep ettiğinde ödediği bedeli geri alabiliyor. Ama vale şirketlerinin işi bitti diyoruz. Fiyat belirlerken hiçbir kriteri dikkate almıyorlar. Herhangi bir ölçüm yok. Mutlaka bir tedbir olmalı. Aksi takdirde vatandaş arabasını bırakıyor, 1 saat için 500 lira istiyorlar, vatandaş da “Şokta” dedi.

SERVİS LİSTESİ VE TEKLİF EDİLEN ÜCRET İŞARETİ OLMALIDIR.

Otopark fiyatlarının hizmet listesinde veya fiyat tabelasında belirtilmesi gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Tüketici kanununa göre mal ve hizmetin sunulduğu her noktada hizmet listesi ve sunulan fiyatı gösteren tabelanın bulunması gerekiyor. Diğer yani bu bedeli belirtmeden bu ücretleri almak aslında yasa dışı.İspark’ın yol kenarlarına koyduğu tabelalar Asgari 52 liraya çıktı.Dolayısıyla tüketici eğer arabasını bir alana park ederse ödeyeceği bedeli biliyorsa ödeyeceği bedeldir. İspark’ın faaliyet gösterdiği yerde arabasını İspark’ın bulunmadığı eğlence mekanları, yeme-içme mekanlarının önüne veya başkaları tarafından park ederken valeye teslim ederse bunlar “Hastanelerde de oluyor, özel hastanelerde de oluyor. Aslında sürpriz de olabilir” dedi.

DÜZENLEME YAPILMALI

Ağaoğlu, “Bu fahiş fiyatların alınmaması için büyükşehir belediyelerinin mutlaka önlem alması, ruhsat vermesi ve tarife kurulunun vereceği fiyatları liste halinde yayınlaması gerekiyor. Vatandaş aracını park etti, satın alan kişi de” dedi. Sanki yetkiliymiş gibi, arabayı alıp kaçabilir ya da birine zarar verebilir.” Allah korusun, parka çarpabilir. Bu nedenle düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Tüketici park ettiği alanda fahiş bir fiyatla karşılaşırsa fiyat listesine bakmalıdır. Fiyat listesinin bulunmaması durumunda tüketici ödediği bedelin makbuzunu alarak hakem heyetine başvurabilir ve İspark’ın o bölgede ödediği tarife üzerinden yaptığı fark kadar iade alabilir. karar verilmesini isteyebilir.” dedi.

Araç sürücüsü Asım Yıldız, otopark fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, “Fiyatlar kıymetli. Yani gerçekten kıymetli. Mesela aylık ödüyoruz. Geçen yıl 1.100 küsur lira civarındaydı. Aylık biraz daha ekonomik ama” diyelim ki gündüz giriş-çıkış 180 lira, yüksek.” .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu