Ekonomi

“Çeltik” tarımından “çelik” endüstrisine

3 Nisan 1937’de Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın (KARDEMİR) temelinin dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmasıyla geleceği değişen Karabük, bugün kuruluşunun 86. yılını kutluyor.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Atatürk’ün talimatıyla başlatılan milli sanayileşme hamlesi çerçevesinde 1930’lu yıllarda yapılması kararlaştırılan demir çelik fabrikalarının yeri ile ilgili olarak, “Bir düşman ordusunun topçu menziline girmeyecek kadar iç kısımda, piyadelerin ulaşamayacağı kadar uzakta ve süvarilerin dörtnala koşamayacakları kadar dik bir yerde. Türkiye’nin ilk ağır sanayi hamlesi, Karabük’te çeltik tarımından çelik sanayine geçilmesiyle başladı.

3 Nisan 1937’de temelleri atılan Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 2 yıl sonra 6 Haziran 1939’da faaliyete geçti.

1941 yılında Safranbolu ilçesine bağlı olan Karabük, 3 Mart 1953 tarihinde 6068 sayılı kanunla Zonguldak’a bağlı ilçe olmuştur. Çankırı ve Eflani’den Ovacık ve Eskipazar ilçelerinin birleştirilmesiyle Karabük, Türkiye’nin 78. ili olmuştur. 6 Haziran 1995 tarih ve 22305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 550 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Zonguldak’tan Safranbolu ve Yenice ilçeleri.

Pirinç tarımından çelik endüstrisine

Türkiye’de ağır demir sanayiinin kurulmasına dair kanunun kabul edilmesiyle birlikte 1925 yılında demir çelik sanayiinin kurulması için soruşturmalar başlatıldı. Amerikalı iktisatçıların ve Rus heyetinin çalışmaları ve Sümerbank ve Erkan-ı Harbiye temsilcilerinden gelen bir meclis çalışmasından sonra demir çelik sanayisinin kurulması için kömür havzasına yakın olan Karabük tercih edildi. 3 Nisan 1937’de dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından Zonguldak’ın Karabük köyünde Filyos Nehri’nin kolları olan Soğanlı ve Araç derelerinin birleştiği yerde geniş çeltik tarlaları üzerine serilmiş ve böylece Türkiye’nin ilk ağır sanayi hamlesi, Karabük’te çeltik tarımından çelik sanayine geçilmesiyle başladı. oldu. 3 Nisan 1937’de İnönü ve Çakmak tarafından kurulan KARDEMİR, 10 Eylül 1939’da ilk Türk demirini üretti.

13 haneden 250 bin nüfuslu şehir

KARDEMİR, kuruluşu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin inşasında değerli görevler üstlenmiş, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) ve İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. .S. (İSDEMİR). Karabük kurulduğu günden bu yana istihdama sağladığı katkıyla bugün 13 hanelik bir mahalleden 250 bin nüfuslu modern bir şehre dönüşmüştür.

Yıllık 3 milyon ton çelik üretim kapasitesi ile bölge ülkeleri arasında orta sıralarda yer alan KARDEMİR, ülkedeki tek ray ve tren tekerleği üreticisi konumunda. Son yıllarda yaptığı yatırımlarla savunma sanayi ve otomotiv alanlarını desteklemeye başlayan KARDEMİR, ağır profil ve kalın rulo üretiminde de ülkenin tek milli markası konumunda. – KARABÜK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu