Haber

Büyükelçi Acarsoy: “Gıdaya erişim kimsenin mahrum bırakılmaması gereken temel bir haktır”

Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alparslan Acarsoy, DTÖ’de tarım müzakerelerini yürüten Tarım Müzakereleri Özel Oturumu’nun (CoASS) Lideri Büyükelçi Alparslan Acarsoy, “Gıdaya erişim kimsenin sahip olmadığı temel bir haktır. Ticaret, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynuyor.” söz konusu.

Acarsoy, başkanlığını yaptığı DTÖ Tarım Komitesi Özel Oturumu (CoASS) toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

27 Ocak’ta CoASS Başkanlığı’na atandığını belirten Acarsoy, Kurul’a tarımsal ticaret kurallarında reform yapma sorumluluğu verildiğini, bu nedenle gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlama konusunda değerli bir sorumluluğa sahip olduğunu belirtti.

Acarsoy, tarım müzakerelerindeki genel amacın “ailelerin sofralarına yemek koymalarını sağlamak” olduğunun altını çizerek, “Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre 2022’de 79 ülkede 349 milyon kişi rekor düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı. . Bu, pandemi öncesi seviyelere kıyasla yaklaşık 200 milyon insan. Milyonlarca insanda bir artışı temsil ediyor. Gıdaya erişim, kimsenin reddedilmemesi gereken temel bir haktır. Ticaret, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ticaret şu anda yardımcı olmaktadır. dünyadaki altı kişiden birini veya insanlığın yüzde 17’sini besliyor.İklim değişikliği Verimliliği ve üretim modellerini etkilediği için bu rol kaçınılmazdır.” dedi.

Kurallara dayalı, açık, adil, öngörülebilir ve esnek bir uluslararası ticaret sisteminin değerine işaret eden Acarsoy, bunun gıdanın ekonomik, sürdürülebilir ve verimli bir şekilde üretilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaşması açısından kritik değere sahip olduğunu söyledi.

Acarsoy, ticaret kurallarının mevcut zorluklar karşısında yeni bir bakış açısı gerektirdiğini belirterek, tarım konusundaki anlaşmanın 30’a yakın olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Herkes için gıda güvencesinin sağlanması, yoksulluğun azaltılması, kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve daha sürdürülebilir gıda sistemlerine geçilmesi için tarımsal ticaret kurallarında çok daha fazlasının yapılması gerektiğini söyleyen Acarsoy, bu noktada zamanın çok değerli olduğunun altını çizdi.

“DTÖ üyelerinin ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarına eminim”

Acarsoy, Tarım Müzakereleri Özel Oturum Lideri seçilmesinin ardından şubat ayında yapılacak 13. 2024.

Tarım müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesinin esas olduğunu belirten Acarsoy, şunları kaydetti:

“27 Mart haftasında, değerli konuları tartışmaya başlamak ve müzakerelerde nasıl ilerleme kaydedebileceğimizi keşfetmek için komite toplantısıyla bir dizi seminer düzenlemeye karar verdim. Ayrıca üyeleri, MC13’te olumlu sonuçlar elde etmemize yardımcı olabilecek fikir birliği oluşturmak için etkileşimde bulunmaya ve birbirlerini dinlemeye davet ettim. DTÖ “Üyelerinin ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarından ve Şubat 2024’te MC13’te bir anlaşmaya varacaklarından eminim. .”

haber-ugurludag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu