Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan “Yüzyılın Felaketinin 1 Yılı: İnşaat ve Canlandırma İşleri” kitabı

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu tarafından, Türkiye’nin 6 Şubat’ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremleri konu alan “Yüzyılın Felaketinin 1 Yılı: İnşaat ve Canlandırma Çalışmaları” başlıklı kitap hazırlandı.

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu tarafından “Yüzyılın Felaketinin 1 Yılı: İnşaat ve Canlandırma İşleri” başlıklı kitap hazırlandı. Önsözünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazdığı kitapta, “Afetin İzi: Geçmişten Günümüze Yıkıcı Depremler”, “Yüzyılın Felaketi: Kahramanmaraş Depremleri”, “Türkiye’nin Ulusal Risk Kalkanı Modeli”, “Sonrası Dayanışma” yer alıyor. Deprem” ve “Türkiye’nin İnşası ve Kalkınması”. “Uyanış Seferberliği” başlıklı 5 bölümden oluşmaktadır.

Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan kitap, “Afet” olarak nitelendirilen deprem felaketinin ilk anından itibaren Türkiye’nin devlet ve millet olarak sahada yaraları sarmak için aldığı tedbirleri ve yürüttüğü çalışmaları kapsıyor. Yüzyılın”.

Uluslararası yardım çağrısına yanıt vererek Türkiye’ye gelen uluslararası arama kurtarma gruplarının yanı sıra sahada koordineli bir şekilde hızla çalışan ekiplerin çalışmalarının anlatıldığı kitapta, birlik, beraberlik ve dayanışmanın değeri vurgulanıyor. felaketten sonra.

Kitapta, Türkiye’yi sarsan büyük depremlerin tarihçesi infografiklerle anlatılırken, Türkiye’nin bu alandaki deneyimi ve çalışmaları da istatistiksel bilgilerle aktarılıyor.

Kitapta, deprem sonrasında yürütülen arama kurtarma çalışmaları, yaraların hızla iyileştirilmesi çalışmaları ve devletin eğitimden sağlığa, çevre ve şehircilikten ulaşım ve ulaşıma kadar bölgede her alanda yaptığı restorasyon ve imar çalışmaları anlatılıyor. Tarım, deprem sonrası fotoğraflarla detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin hedeflerini ve çalışmalarını da içeren kitapta, iklim krizinden kaynaklanan deprem, sel gibi felaketlere karşı yapılan hazırlıklarla oluşturulan 13 heyet anlatılıyor. toprak kaymaları ve yangınlar.

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu işbirliğiyle iletişim ve medya alanında yürütülen çalışmalara da değinilen kitapta, deprem sonrasında sosyal medya platformlarında afet çalışmalarını olumsuz yönde etkileyen dezenformasyon faaliyetleriyle etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla yürütülen çalışmalara yer veriliyor.

“Devlet-millet dayanışmasıyla tarihin en büyük felaketlerinden birini atlatmayı başardık.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kitabın önsözünde, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta art arda meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle milletin insanlık tarihinin en büyük doğal afetlerinden biriyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Yüzyılın Felaketi olarak nitelendirilen depremlerin, sadece 11 ilde yaşayan 14 milyondan fazla vatandaşı doğrudan etkilemediğine dikkat çeken Erdoğan, depremlerin 85 milyon insanı da derinden sarstığını ifade etti.

Enkaz altında 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 110 bine yakın vatandaşın da yaralı olarak kurtulduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“6 Şubat’ta yaşanan depremler nedeniyle Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay başta olmak üzere 11 ilimizde 680 bin konut, 170 bin ticari alan olmak üzere 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. Afet alanının büyüklüğü 500 kilometreyi aşsa da zorlu koşullar Kış kuralları depremin ilk anından itibaren toparlanmamızı engelledi, devletimiz ilk günden itibaren hızlı bir refleks göstererek bakanlıklar, kurumlar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla afet belgelerine koştu. Yardım ve destek ekiplerinin de aralarında bulunduğu kamu görevlileri depremzedelerimizin yanında oldu.Çadırdan konteynere, prefabriklerden sosyal tesislere, yurtlardan otellere kadar tüm barınma imkanlarını depremzedelerimizin yararına sunduk.Milletimiz de doğal olarak sahip çıktı. Depremzedelere tam bir seferberlik anlayışıyla yardım etmek, onlara maddi ve manevi destek olmak amacıyla yapılan eylem. Milletimiz, depremzedelere tam bir seferberlik anlayışıyla yardım etmek, onlara maddi ve manevi destek olmak için şimdiden harekete geçmiş durumda. Devlet-millet dayanışmasıyla ancak kendi tarihimizi söyleyebiliriz. Bununla da kalmayıp, tüm insanlık tarihinin en büyük sıradan felaketlerinden birini atlatmayı başardık. “Bu zorlu süreçte dünyanın 100’den fazla ülkesinden, arama kurtarma ekiplerinden barınma imkanlarının sağlanmasına kadar farklı alanlarda çok önemli yardım ve destek aldık.”

“Şehirlerimizin yeniden ayağa kalkması için tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kayıplarımızın acısı hala yüreklerimizi acıtıyor. 50 binden fazla insanı kaybettiğimiz bu felaketi gündemimizin en üstünde tutmaya devam edeceğiz. 11 ilimizde depremin açtığı yaralar henüz kapanmadı; “Ancak bu yaraları sarmak, depremle yıkılan tüm şehirlerimizi konutlarıyla, işyerleriyle, tarımıyla, sanayisiyle, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden ayağa kaldırmak için tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”

Orta Vadeli Program başta olmak üzere ekonomide yol haritasını oluşturan tüm belgelerde deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına öncelik verdiklerini belirten Erdoğan, depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşası için 1 trilyon liranın üzerinde kaynak ayırdıklarını ifade etti. 2024 bütçesinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıkılan şehirlerimizin inşaat ve ihya çalışmalarına aslında enkaz kaldırma çalışmasıyla başladık, seçim döneminde de bu çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. İnşaatı tamamlanan deprem evlerinin de teslimlerine başlıyoruz” dedi. Söz verdiğimiz gibi hak sahiplerine. Deprem bölgesinde sadece konut inşa etmiyoruz, bu şehirlere özgün kimlik kazandırıyoruz.” Aynı zamanda karlı ticari alanları ve kültürel yapıları da restore ediyoruz. Afetle yıkılan şehirlerimizi eskisinden daha görkemli, daha güvenli ve daha güçlü hale getirene kadar çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız.

“6 Şubat depreminin açtığı yaraları iyileştirirken aynı zamanda ülkemizdeki tüm şehirleri daha güçlü ve depreme karşı daha dayanıklı hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Ülkemize 6 milyon yeni konut kazandıracağız”

Son dönemde yaşanan deprem felaketlerinin, güvenli şehirler için kentsel dönüşümün önemini ve gerekliliğini ortaya koyduğuna işaret eden Erdoğan, “Başta İstanbul olmak üzere 81 ilimize yapabileceğimiz en büyük iyileştirmenin kentsel dönüşüm hamleleri olduğuna inanıyoruz. Yeni konutlarla birlikte” dedi. ve deprem bölgesinde inşa edilen kentsel dönüşüm projelerinin 1’i önümüzdeki dönemde.” “5 milyonu İstanbul’da olmak üzere 6 milyon yeni konutun ülkeye kazandırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu kitabın, devletin tüm kurumlarının yaraları sarmak için aradan geçen bir yıllık süreçte verdiği yoğun ve özverili çabayı kayıt altına alması açısından değerli bir eser olduğuna inandığını ifade eden Türkiye’de büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depreminin ardından konuşan Erdoğan, “Depremde ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza şifalar diliyorum. Allah’tan milletimizi ve ülkemizi her türlü afete karşı korumasını niyaz ediyorum” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu