Teknoloji

Bir Türk Lokumu Dünya’ya “ışık hızıyla” çarparsa ne olur? (Evet, Türk Lokumu!)

Hemen “Hadi bakalım ne olacak?” Eğer siz de bunu söyleyenlerdenseniz bir kez daha düşünün. Bu tür bir hız kulağa oldukça tehlikeli gelmiyor mu? Bu cisim atmosfere girdiğinde ne olacak? Yoksa gerçekten Dünya’ya zarar verebilir mi?

Işık hızında hareket eden bir lokum, Bizim için ne tür çoraplar örebilirsin?Hadi daha yakından bakalım.

Işığın uzay boşluğundaki hızı saniyede yaklaşık 300.000 km’dir.

Bu kadar yüksek hızda hareket eden bir nesne 1 saniyede Dünya’nın etrafını yaklaşık 7,5 kez turlayabilir. Hepimizin bildiği gibi hiçbir element veya nesne ışıktan hızlı olamaz. Çünkü bir cisim ne kadar hareket ederse kütlesi de o kadar artar.

Peki ya bu nesneyi ışık hızında hareket ettirmek isteseydik? Bu hızda o cismin kütlesi sonsuz hale gelir. Elbette sonsuz kütleli bir cismin hareket ettirilebilmesi de mümkündür. Bu, sonsuz güce ihtiyaç olduğu anlamına gelir.

Hal böyle olunca bu senaryo imkânsız olur (Yani şu ana kadar bunu başaran olmadı). Ancak bu durum hayal gücümüzün ötesinde değil!

Diyelim ki Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’na giderken yanında bir Türk lokumu götürdü; Eğer bu Türk lokumu o basınçlı ortamdan kurtulmayı başarabilirse hacim olarak genişlemeye başlar.Bunun nedeni lokumun içindeki küçük hava kabarcıklarının sıkışıp kalmasıdır.

Lokumun içindeki hava kabarcıkları genişleyerek şişmeye başlar, Uzay boşluğundaki hava basıncının ortadan kalkmasından kaynaklanır.Artık bu hazzı Dünya’ya atmanın zamanı geldi.

Bu zevk Dünya atmosferine girdiği an, atmosferik parçacıklara çarpmaya başlar bu nedenle yavaş yavaş parçalanır. Aslında lokumun minik parçalara ayrılması bir nimet olacaktır çünkü bu cisim bir bütün olarak kalsaydı ışık hızından dolayı güçlü çarpışmalara neden olurdu.

Bu senaryoyu biraz daha gerçekçi kılmak için Çelyabinsk göktaşını hatırlamakta fayda var.

Çelyabinsk göktaşı

Bu göktaşı yaklaşık 11 yıl önce Rusya’nın üzerinden geçti. 19 ila 24 km yükseklikte patlama buna sebep olmuştu. Kütlesi 11.000 ton olan bu patlamada yaklaşık 1.000 kişi yaralanmıştır.

Şimdi ışık hızıyla hareket eden bu lokumun nasıl bir güce sahip olduğunu ve neler yapabileceğini bir kez daha düşünelim. Bu zevk Çelyabinsk olayı sırasında meydana gelen kuvvetten geliyor Dünya’ya neredeyse dört kat daha büyük bir kuvvetle çarpacaktı.

Ayrıca 2019 yılında yapılan bir NASA simülasyonu, böyle bir felaket senaryosuyla karşı karşıya kalınması halinde, 1,3 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanabilir.tahmin edildi.

Özetle bir nesne ister gök taşı olsun ister lokum olsun, Işık hızına sahipse Dünya’ya çarpması felaket getirir.

Kaynaklar: Ya Olursa, Stanford Üniversitesi

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

yildizeli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu