Ekonomi

Altın Orta Doğu’daki Çatışma Ortamıyla Yükseliyor

Gram altın; Ons altın ve dolardaki yükselişin etkisiyle yükseliş başladı. Ortadoğu’daki çatışma ortamı altının yükselişi olarak yansıdı. Gram altın spot piyasada 1.855 liradan satılıyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve savaşın yayılma riskiyle birlikte güvenli liman olarak görülen altına talep arttı. Ons altının 2 bin 50 dolar civarında olduğu son dönem Rusya-Ukrayna savaşı sırasında yaşanmıştı. Yılın en düşük seviyesi olan 1.800 dolara kadar gerileyen altın, Ortadoğu’da çatışmaların başlamasıyla yeniden 1.980 dolar seviyesini test etti. Spot piyasada gram altın 1.855 liradan, çeyrek altın 3.030 liradan, yarım altın 60 liradan, tam altın ise 12.080 liradan alıcı buluyor.

“Altın savaş riskiyle fiyatlanıyor”

Altın fiyatlarına ilişkin görüşlerini dile getiren Finans Analisti İslam Memiş, “Altın fiyatları son iki haftadır savaş riski altında fiyatlanmaya devam etti. Gram altında yeni rekorlar gördük. Gram altın 1.867’ye ulaşarak yeni rekorlara ulaştı. Şu anda gram altın 1.857 lira.” Lira seviyesinde. Bu hafta hafif bir düşüş yaşanabilir. Özellikle Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Euro bölgesinin faiz kararları. Her iki Merkez Bankası da faiz oranlarını artıracak. Hızlı yükselişlerin ardından kârlı satışlar bekliyorum. Ons altında 1840 dolar seviyesine kadar düşüş yaşanabilir. “Altının yıl sonuna kadar ons başına 2.000 doların üzerine çıkmasını bekliyorum” dedi.

Gram altın için 2024 hedeflerinin yüksek olduğunu belirten Memiş, “Bu yıl gram altın beklentimiz 1.880 liraydı. 1.867 liraya çıkınca bu beklentiye yaklaştık. Ancak 1.880 direncini ta ki 1.880 liraya kadar takip etmeye devam edeceğiz.” yıl sonu. Bu hafta altın yatırımcıları için son bir şey var.” “Alım fırsatı sunabilir. Gram altın TL fiyatında 1.780 lira seviyesine son bir geri çekilme mümkün olabilir. 2024 yılında da 2.500 lira seviyesi gündemde. Altın borcu olanlar ya da altın alacak olanlar Düğün bu seviyeleri fırsat olarak görebilir” dedi.

“Risk arttıkça altına talep artıyor”

Ortadoğu’da gerilimin yüksek olduğunu hatırlatan Memiş, “Yatırımcılar ellerindeki altını satmak için sabırsızlanmamalı. Gram altında önümüzdeki aylarda yeni rekorlar görebiliriz. Gram altının fiyatı 2 bin lirayı bulabilir” Yılın başı. Savaş riskleri ortaya çıktıktan sonra yatırımcıların duygularını kontrol edebilmesi, varlıklarını paniklememesi gerekiyor.” Satılmaması gerekiyor. Belirsizlik devam ediyor. Küresel piyasalar belirsizlikten hoşlanmaz. Dolayısıyla risk artmaya devam ettiği sürece altın yeniden güvenli liman gömleğini giyecek. Rusya-Ukrayna savaşı başladığında altının onsu 2 bin 57 dolara yükseldi. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar başlamadan önce bu rakam ons başına 1.808 dolardı. “O seviyedeydi. Burada da artışlar oldu. Ancak altının ons fiyatının 2 bin doların üzerinde fiyatlanması yine mümkün” dedi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu