Haber

UNDP ve İngiltere, deprem bölgesindeki atık yönetimi yükünü hafifletmek için güçlerini birleştirdi

Kentteki çöplerin temizlenmesine yardımcı olmak ve sistemsiz yerleşimlerde yaşayan çok sayıda depremzedenin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla Adıyaman’a yeni bir yol süpürme aracı teslim edildi.

Adıyaman Belediyesi’ne teslim edilen yeni yol süpürme aracı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşik Krallık’ta 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen toplulukların acil ihtiyaçlarını karşılamak için hayata geçirilen 1,9 milyon ABD Doları tutarındaki programın bir modülü olarak temel gereksinim , Hindi. hususlar ve ekipman sağlamaya devam ediyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton yeni aracı bugün Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Abuzer Çelik ve belediye atık yönetimi ekibine takdim etti.

Adıyaman, depremden en fazla etkilenen üç ilden biri. Evlerin ve dairelerin yaklaşık dörtte biri yıkıldı veya tamamen yıkıldı; Adıyaman’daki tüm konutların dörtte üçü de çeşitli derecelerde hasar gördü. Depremden bir ay sonra ortaya atılan iddialara göre, Adıyaman ilinde 307.000 kişi yerinden edildi ve bunların çoğu şehir içi ve çevresinde su, tuvalet ve banyodan yoksun, çadırlarda ve düzensiz yerleşimlerde yaşıyor. Deprem nedeniyle belediyenin çöp toplama hizmetleri ciddi şekilde aksadı.

Vinton, “Adıyaman halkının direncini takdir ediyor, geçici barınaklarda yaşamanın zorluklarına katlanmaya devam eden binlerce insanı selamlıyoruz” dedi. Bu tür yerleşim bölgelerinde yaşayan birçok insan için sağlıklı ve güvenli koşullar sağlamak için daha iyi atık yönetimi şarttır; UNDP’nin Birleşik Krallık finansmanıyla destek sağladığı yer burasıdır.”

İngiltere Büyükelçisi Jill Morris şunları söyledi: “Yıkıcı depremlerin ardından İngiltere, Türk hükümetinin insani yardım talebine hızlı bir şekilde yanıt verdi. Depremin yarattığı ihtiyaçlar bu kadar büyükken, afetin üzerinden dört ay geçmesine rağmen Türk halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Birleşik Krallık Hükümeti, etkilenen bölgede hayatta kalan binlerce kişinin ihtiyaçlarını karşılamak ve acılarını hafifletmek için UNDP ve diğer BM kuruluşlarıyla birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyor.”

Belediye Başkan Yardımcısı Çelik, “Belediyemizin alt yapısı ve ekipmanlarının büyük bir kısmı yok oldu; Yenilerini aldığınız için teşekkür ederiz. Kent merkezinin temiz ve düzenli tutulması sadece halk sağlığına değil, yöre halkının moralinin yükselmesine de katkı sağlıyor.” söz konusu.

100 bin dolar değerindeki yeni yol süpürme aracı, depremin yapı taşlarını tamamen yok ettiği Adıyaman şehir merkezinde acil ihtiyaç duyulan çöp toplama ve sokak temizleme hizmetlerini sağlayacak. UNDP, depremlerden bu yana nüfusu yüzde 40 artan Kilis’e Nisan 2023’te benzer tipte bir yol süpürme aracı teslim etmişti.

Yol süpürücüler, UNDP’nin depremden en çok etkilenen diğer iki il olan Hatay ve Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adıyaman’a çöp konteynırları ve diğer ekipmanları ulaştırmaya devam edeceği, İngiltere tarafından finanse edilen kapsamlı bir projenin modülü. Planlanan takviyeler arasında, taşınabilir ve kesintili bakım merkezlerinin kurulması yoluyla acilen ihtiyaç duyulan bakım hizmetlerinin engellilere ve diğer savunmasız topluluklara ulaştırılması yer alıyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vinton, Adıyaman Belediyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile bu faaliyetleri ve diğer ihtiyaçları kapsayan anlaşmaları 13 Haziran’da imzaladı ve önümüzdeki günlerde Hatay Büyükşehir Belediyesi ile üçüncü bir anlaşma imzalanacak.

Birleşik Krallık finansmanı, UNDP’nin 16 Şubat 2023’te yayınlanan BM Acil Yardım Çağrısının bir parçası olarak talebine yanıt olarak sağlandı.

Şubat 2023 depremleri Türkiye’nin güneyinde 110.000 km2’lik bir alanı vurarak 50.700’den fazla insanın ölümüne, 3,3 milyon insanın (bölge nüfusunun yüzde 20’sinden fazlası) yerinden olmasına ve 313.000 binanın yıkılmasına neden oldu. Türk Hükümeti’nin UNDP, BM, AB ve Dünya Bankası’nın desteğiyle hazırladığı afetin mali etkilerine ilişkin analiz raporu “Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılanma Değerlendirmesi (TERRA)”na göre, depremin yol açtığı toplam hasar ve kayıplar depremlerin büyüklüğü 103,6 milyar USD olarak tahmin edilmektedir. yapılıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu