Ticaret Bakanı Bolat: 2023 için 385 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ödül töreninde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2023 yılı için 385 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik. Türkiye’yi ihracat ülkesi, lojistik ülkesi yapacağız.”
Bolat, son 20 yılda gerçekleştirilen proje ve çalışmalarla ihracatta çok önemli mesafeler kat edildiğini, Türkiye’yi ihracat ve lojistik ülkesi haline getireceklerini söyledi. Bakan Bolat, 2023 yılı ihracat hedeflerinin 385 milyar dolar olduğunu bildirdi.
“2023 için 385 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik”
İhracatta gelinen noktaya değinen Bolat, “Cumhurbaşkanı ülkemiz uygulanan doğru ve etkin politikalar sonucunda 2003-2022 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüyerek dünyada çok güçlü bir performans sergiledi. Devletlerin öncülüğünde, krizlere rağmen ihracatçılarımız dünyanın her köşesinde var olma çabalarıyla takdire şayan bir performans sergilediler.2002 yılında 36,1 milyar dolar olan mal ihracatımızı aslında 254,2 milyar dolara çıkardık. 2022 yılı sonuna kadar 7 katına çıkarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık.Yine bu dönemde dünya ihracatındaki payımızı yüzde 0,5’ten yüzde 1,02’ye çıkardık.2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde ihracatımız 102,5 milyar dolar mertebesine ulaştı Bu başarı hepimizindir Benzer şekilde 2002’de 14 milyar dolar Türkiye’nin önde gelen ihracatçılarından biri olan hizmet ihracatımız son 20 yılda 6 kattan fazla arttı. yıl ve 2022’de 90,5 milyar dolara ulaştı. Bu da başka bir rekor. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı öyküleriyle hep birlikte 2021’de 287 milyar dolar, 2022’de 345 milyar dolarlık büyük bir ihracat ekonomisi oluşturduk. 2023 yılı sonunda mal ihracatımızda 265 milyar dolar, hizmet ihracatımızda 120 milyar dolar olmak üzere toplamda 385 milyar dolar ihracat hedefi belirledik.
“Türkiye’yi ihracat ülkesi, lojistik ülkesi yapacağız”
Bakan Bolat konuşmasına şöyle devam etti: “Türk Eximbank ve İGE A.Ş. ile birlikte ihracatçılarımızın finansman ve garanti sorunlarını çözmek için kararlı adımlar atıyoruz. 19 serbest bölgemiz ile yeni istihdam alanları yaratmak, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, ülkemize doğrudan yabancı yatırım ve teknoloji girişini hızlandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. yatırım, üretim, istihdam ve ihracat zincirini desteklemek amacıyla ithalata bağlı kayıp ve tehditlere karşı yerli üreticimizi koruyacağız, ayrıca TAREKS ve yapay zekaya dayalı daha aktif kontrollerle ithalatta ürün güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca 2028 yılı İhracat Stratejimiz kapsamında ihracatçı birliklerimiz ile birlikte hedef pazar bazlı yurt dışı tanıtım ve pazarlama planları oluşturacağız. Bu kapsamda mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmet ihracatımızı 200 milyar dolara çıkarırken, Türkiye’nin dünya mal ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye, dünya hizmet ihracatındaki payını da yüzde 1,5’e çıkaracağız. İhracatımızda orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye, KOBİ’lerin payını yüzde 40’a, e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkaracağız. Dünya ekonomisinde söz sahibi bir Türkiye için özveriyle çalışarak yolumuza devam edeceğiz. Yüzyıl Türkiye’sinde sizlerin liderliği ve rehberliği ile Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın her zaman yanında olacağız. Türkiye’yi ihracat ülkesi, lojistik ülkesi yapacağız. Sağlık, dizi ve eğitim başta olmak üzere hizmet ihracatında ülkemizi dünyanın lider markası haline getireceğiz” dedi.