Yaşam

Tabii o zamanlar klima yoktu: 1911’de Binlerce Kişinin Hayatını Kaybeden Sıcak Hava Dalgasında Ne Oldu?

dünya tarihine geçti en ölümcül sıcak hava dalgası 1911 yılında ABD’de gerçekleşmiş ve binlerce kişinin ölümüne neden olmuştur. Öyle bir sıcaklık düşünün ki tren rayları bile eridi. Düşündüğünüzde artık imkansız gelmiyor çünkü her geçen gün artan sıcaklıklar bize bu kabusu yaşatıyor.

Bu günlerde biz de kavurucu sıcaklarla mücadele ediyoruz. Bizler bu sıcaklar karşısında önlemlerimizi alırken, bir yandan da tarihte bir yolculuğa çıkalım ve İnsanların 1911’deki sıcak hava dalgasıyla nasıl başa çıktığını görelim.

Temmuz 1911… Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısında sıcaklıklar 40 dereceyi gösterdi.

Gün boyu etkisini hissettiren sıcak hava, sadece New York’ta 211 kişinin canına kıydı. İnsanlar öyle bir noktaya geldi ki nehirlere, göllere atlayarak intihar etmeye bile kalkıştı. O dönemlerde New York ve Philadelphia sıcaklığın merkezi olurken, New England’da demiryolları büküldü ve işçilerin çalışmasına izin verildi.

O dönemde klima ve vantilatör maalesef olmadığı için insanlar sıcak havayla baş etmekte zorlandılar.

Amerika’da sıcak havalardan ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Birkaç hafta içinde ölü sayısının 2.000’i aştığı tahmin ediliyor. New York tarihinde, kaydedilen sıcaklıkların hiçbir zaman 40 santigrat dereceyi aştığı görülmemiştir. Sıcaklık artışı sorun değil; ancak şehir, ısı ve nemi kaldıracak donanıma sahip değildi.

Yetersiz hava ve sıkışık yaşam alanları sıcaklık problemini uygun şekilde körüklemiş olacak ki insanlar sıcağa yenik düşecektir. Öyle bir sıcak düşünün ki insanlar evlerinden çıkıp parklarda yaşamaya başlıyor. Kulağa tuhaf geliyor, değil mi? Ne yazık ki, o bireyler bizim gibi. Klimalı bir ortamda yaşayacak kadar şanslı değildi.

The New York Times’a göre, can kaybı nem ile ilgiliydi.

Temmuz ayının ikinci haftasında birkaç derece düşen havanın geride bıraktığı nem etkisi, insanları öldüren başlıca şey olarak görülüyordu. İnsanlar, bitkin yakalandı sabah 7-10 gibi ölüyorlardı.Tüm şehir, konutta boğulmayı önlemek için Central Park ve Battery Park’ta uyudu.

Birkaç gün sonra, sıcaklıklar New York dışında daha da yükseldi. Boston 40 dereceyi bulurken, Bangor, Maine, Nashua, New Hampshire 42 dereceyi gördü. İnsanlar ölüyor derken, bunun sadece sıcak olduğunu düşünmeyin. Sıcaktan kaçmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı hafife alınamayacak kadar fazla. Okyanusa, göllere ve nehirlere kafa üstü atlarken boğulanların sayısı 200’ü geçiyor.

Sokakları serinletmek için yangın hidrantları devreye alındı.

Kentlerin sokakları ıslanırken, biracılar parklara varillerle su dağıtıyordu. Asfalt eridikçe yapışkan hale geldi. 28 Temmuz’da The Times’ın doğa muhabiri, ağaçlarda yeşil yaprak bulmanın imkansız olduğunu bildirdi.

Binlerce kişinin ölümüne neden olan sıcak hava dalgası çok geçmeden fırtınayla son buldu. Sıcaklıklar 20 derece düştü. Bugün yaşadığımız dayanılmaz sıcaklara karşı alabileceğimiz tek önlem dışarı çıkmamak. Son dakika haberine göre ülkemizde PTT’de dağıtım yaparken güneş çarpması sonucu beyin kanaması geçirdi. Berran Kırmızıgül hayatını kaybetti.

sıcak havalarda” hiçbir şey olmuyorGüneşin altında tedbirsizce durmak yaşamı tehdit eder. çöl sıcağıÜlkenin büyük bir bölümünü etkisi altına alırken önlemlerinizi almayı unutmayın.

Kaynaklar: Daily Tribune, Tarih, Cambridgeshire Live

cicekdagiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu