Ekonomi

SPK’nın 3 sermaye artırımına onayı, OpenAI’nin gelir artışı, GTA fiyaskosu: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde taraf arıyor. S&P 500 , çoğunlukla güçlü kurumsal kazanımların ardından önceki seansta gün içi süreçlerde 5.000 puana kısaca değindi. Bu arada ChatGPT üreticisinin ürünlerine olan talebin artmasıyla birlikte yapay zeka odaklı OpenAI’nin yıllık gelirinin 2 milyar doları aştığı bildirildi. SPK 3 şirketin sermaye artırımını onayladı.

1. Vadeli işlemler yön arıyor

Yatırımcılar üç aylık kurumsal sonuçların yoğun olduğu bir haftayı düşünürken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri yön arıyor.

S&P 500büyük ölçüde değişmeden kalırken Nasdaq 100%0,2 kazandı ve DowYüzde 0,1 azaldı.

Dün üç ana endeks de yeşil renkte kapandı. Gösterge olarak teknoloji yüklü S&P 500, 5.000 puanlık dönüm noktasını anlık olarak aştıktan sonra %0,1 yükseldi Nasdaq Kompozit%0,2 ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,1 arttı. Her üç endeks de art arda beşinci haftalık kârını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

Hisse senetlerinde ise; Walt Disney( HARİCİ) medya ve eğlence devinin beklenenden iyi ilk çeyrek kârını açıklamasının ardından hisseler yükseldi. silâh( KOL) ayrıca yapay zeka odaklı iyimser bir iddiayı paylaştıktan sonra neredeyse %48 değer kazandı.

Ancak ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, dünyanın en büyük ekonomisinde büyüme momentumunu destekleyebilecek işgücü piyasasının gücünün devam ettiğinin bir işareti olarak beklenenden biraz daha fazla düştü. Ancak Fed’in yakın gelecekte faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin hızla azalması ve bazı bölgesel bankaların istikrarına ilişkin belirsizlik hissiyatı azalttı.

2. Take-Two tüm yıl varsayımlarını düşürüyor şaşırmış bulut parlaması iyimser bir rehber sundu

Take-Two Etkileşimli( İKİ) “NBA 2K24” gibi oyunlara yönelik beklenen talebin azalmasını ve planlanan sürümün mali dördüncü çeyreğin ötesine taşınmasını gerekçe göstererek yıllık kayıt varsayımını düşürdü.

Video oyunu yayıncısı, net kayıt varsayımını 5,45 milyar dolardan 5,55 milyar dolara, 5,25 milyar dolardan 5,3 milyar dolara düşürdüğü için taşınabilir reklam gelirinde de zayıflık yaşadığını ekledi. Geçtiğimiz günlerde çok satan oyun serisi Grand Theft Auto’nun son bölümünün 2025 yılına kadar çıkmayacağını açıklayarak analistleri hayal kırıklığına uğratan Take-Two’nun hisseleri, ABD’de piyasa öncesi süreçlerde sert bir düşüş yaşadı.

Bulut parlaması ( AÇIK) hisseleri, internet şirketinin ilk çeyrek için Wall Street’in beklentilerini aşan gelir ve gelir beklentisini açıklamasının ardından açılış zili öncesinde yükseldi.

Kaliforniya merkezli kümelenme, bu çeyrekte hisse başına kazançlarını 0,13 dolar olarak ayarlayarak, sırasıyla 0,12 ve 372,3 milyon dolarlık iddiaların üzerinde, 372,5 milyon dolar ile 373,5 milyon dolar arasında bir gelir elde etmeyi planlıyor. Cloudflare’in dördüncü çeyrek karı da, şirketin bulut ve içerik dağıtım hizmetlerine olan talepteki artıştan faydalanması nedeniyle tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Bugünkü kazanç takviminde içecek ve gıda şirketi Pepsi’nin raporu da yer alıyor.

3.Finansal TimesOpenAI ile karşılaştırıldığında Gelirleri 2 milyar doları aştı

Financial Times’ın aktardığı kaynaklara göre yapay zekaya artan ilginin merkezinde yer alan OpenAI’nin gelirleri yıllık bazda 2 milyar doları aştı.

FT’nin raporuna göre Microsoft (NASDAQ: MSFT) destekli start-up’ın, bir önceki ayın gelirini 12 kat artıran bir finansal performans göstergesi olan yıllık çalışma oranı, geçen ay 2 milyar dolara ulaştı.

Şirketin mali durumuna aşina olan kaynaklar, gazeteye bu sayının 2025 yılında ikiye katlanabileceğini ve böylece Silikon Vadisi tarihinde en hızlı büyüyen şirketlerden biri haline gelebileceğini söyledi. Daha önce teknoloji yayını olan The Information, OpenAI’nin yıllık gelirinin geçtiğimiz Ekim ayında 1,3 milyar dolara ulaştığını belirtmişti; bu da üretken yapay zeka araçlarına, özellikle de popüler chatbot ChatGPT’ye olan talebin arttığını gösteriyordu.

OpenAI’nin başarısı, Kasım ayında Yürütme Konseyi Lideri Sam Altman Bu, . Teknoloji endüstrisinde silahlanma yarışını ateşleyen ve 2023’te borsanın yükselişini tetikleyen yapay zeka patlamasının kamusal yüzü haline gelen Altman, Fortune 500 şirketlerinin %90’ından fazlasının OpenAI ürünlerini kullandığını kaydetti.

4. Nissan Çin’i paylaşıyor satışta düşüşten sonra değer kaybetti

Nissan’ın hisseleri Japonya’da işlem görüyor ( 7201), şirketin Çin’deki talepteki düşüş nedeniyle tüm yıl satış hacmi tahminini düşürmesinin ardından düştü.

Nissan satış tahminini 3,7 milyondan 3,55 milyon araca düşürdü, ancak kısmen zayıf yenle ilgili “güncellenmiş döviz tahminleri” sayesinde 620 milyar yen yıllık işletme karı öngörüsünü yineledi.

Bu kararda, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de dokuz aylık perakende satış hacmindeki %26’lık düşüş etkili oldu. Finans Müdürü Stephen Ma, gazetecilere, revize edilen satış hacmi beklentisinin “ana pazarlarımızda yoğunlaşan rekabet ve lojistik sorunları gibi zorlukların” yanı sıra ülkede “olup bitenleri” yansıttığını söyledi.

Nissan’ın 31 Aralık’ta sona eren çeyrekte 29,1 milyar yenlik net geliri, Bloomberg’in 77,7 milyar yenlik konsensüs tahminlerini kaçırdı.

5. Petrol fiyatları haftası Yılı kârla kapatma yolunda

Petrol fiyatları, İsrail’in Hamas’ın ateşkes teklifini reddetmesinin ardından Orta Doğu’da devam eden şiddet olaylarının herhangi bir azalma belirtisi göstermemesi nedeniyle haftayı yükselişle kapatma eğiliminde.

Nisan ayında sona eriyor BrentVadeli işlemler genel olarak 81,65 dolarda yatay seyretti. WTI%0,2 artışla 76,36 dolara yükseldi.

İsrail güçleri, Başbakan Binyamin Netanyahu Dün, ABD’nin düşmanlıkları durdurmayı reddetme kararının ardından güney sınır kenti Refah’a bir saldırı başlattı. Ham petrol fiyatları önceki seansta yükseldi ve bu hafta %6 artış yolunda ilerliyor.

ING analistleri bir notta şunları yazdı: “Durumu yatıştırmaya yardımcı olabilecek bir ateşkes görebileceğimize dair fikirler ya da en azından umut vardı. “Fakat şu anda endişe duyduğumuz şey çatışmanın daha da tırmanmasıdır.”diyor.

İsrail-Hamas çatışması ve bunun Orta Doğu’daki daha geniş çaplı gerilimler üzerindeki etkileri, petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratarak, kritik bölgenin dışarıya petrol arzı konusunda şüpheler yarattı.

6. Üç şirketin sermaye artırımına SPK’dan onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) son haftalık bülteninde 3 şirketin sermaye artırımının onaylandığını duyurdu. Mondi Türkiye ( MNDTR) ve Demisaş Döküm ( DMSAS) ödenmiş sermaye artırımı ve VBT Yazılım ( VBTYZ) bedelsiz sermaye artırımı onayı aldı.

Mondi Türkiye, mevcut 349.680.268,66 TL olan sermayesini 699.360.537,32 artırarak 1.049.040.805,98 TL’ye çıkaracak. Böylece şirket %200 ödenmiş sermaye artırımı gerçekleştirecek.

Demisaş Döküm, mevcut 100.000.000 TL olan sermayesini %100 ödenmiş sermaye artırımı yoluyla 100.000.000 TL artırarak 200.000.000 TL’ye çıkaracak.

VBT Yazılım, mevcut 26.000.000 TL olan sermayesini bedelsiz artırım yoluyla 117.000.000 TL’ye çıkaracak. Böylece şirket sermayesini %350 bedelsiz artırımla ve iç kaynaklardan karşılanarak 91.000.000 TL artıracak.

sivasli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu