Haber

Son Dakika: Türkiye’yi kasıp kavuran depremde can kaybı 22 bin 327’ye yükseldi

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde ağır hasara yol açtı. Depremde çok sayıda bina yıkılırken, grupların arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

CAN KAYBI ARTIYOR

Depremde bilanço ağırlaşıyor. Son durum hakkında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 22 bin 327’ye yükseldiğini bildirdi. Bakan Koca, yaralı sayısının 80 bin 278’e çıktığını belirtti.

Olağanüstü hal ilan edildi

Toplamda 10 ili etkileyen deprem nedeniyle Meclis Genel Kurulu’nda Büyük Devlet Kararı görüşüldü. Mecliste yapılan oylamayla bölgede 3 aylık süre ile olağanüstü hal ilan edilmesi kabul edildi. İlk olarak 10 ilde Incredible State Uyum Konseyi kurulacak.

OHAL İLE 10 İLDE NELER DEĞİŞECEK?

Afet bölgelerinde yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek veya orijinal olarak onarılacak yapıların hangilerine tabi olacağı teknik kurallar hazırlanacak ve yönetmelikle belirlenebilecek.

Bedeli sonradan ödenmek kaydıyla her türlü araç ve iş makinesi kullanılabilir.

Valiler ve kaymakamlar herhangi bir kayıt olmaksızın acil alım ve kiralama yapabilecek.

Devlete ait taşınmazların yeterli olmaması halinde, tüzel kişilere ait bina ve yerler kesintili mühlet ile kullanılabilir.

Afet bölgelerinde ordu, jandarma, vali ve kaymakamların talepleri yerine getirilecek.

Afet bölgesi ilan edilen bölgelerde haberlerve ulaşım araçları ücretsiz olacak.

Hastanelere sevk edilmek üzere hava ve deniz araçlarına el konulabilir.

Zarar gören yerlerin yeniden inşası, kamulaştırma ve başka yerlere naklinin gerekli olduğu hallerde iskan yardımı da bu kapsamda yer alacak.

DEPREM MAĞDURLARINA 10 BİN LİRA TAZMİNAT

Deprem Bölgedeki hasar tespiti ile birlikte her aileye 10 bin lira yardım yapılacak. İlk aşamada acil yardım ve destek faaliyetleri için kurumlara 100 milyar liralık kaynak ayrıldı. Sağlık dairesinde bine yakın ambulans, 241 UMKE ekibi ve 2 ambulans uçağı olmak üzere toplam 5 bin sağlık personeli bölgeye sevk edilirken, TSK’ya bağlı gemi, uçak ve helikopterlerle ekipman ve işçi nakilleri yapılıyor.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ OKULLARDA DEVAMLILIK KURALI KALDIRILDI

Depremden etkilenen 10 ildeki okullarda öğrenim gören öğrenciler, istedikleri illerdeki okullara geçiş yapabilecek. Ayrıca deprem bölgesinde bulunan okullarda 2.tur devam kuralı aranmayacaktır.

ÇAĞRI EĞİTİMİ 20 ŞUBATA KADAR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitime verilen aranın uzatıldığını belirtti. Özer, “Türkiye’nin dört bir yanından istekli öğretmenlerimiz burada. Binlerce öğretmenimiz sahada. Bu nedenle bu süreci aksatmamak adına tüm Türkiye’de tatili 13 Şubat’a kadar bir hafta daha uzatıyoruz. Eğitim” 20 Şubat prestijiyle 71 ilde başlayacak.” söz konusu.

Detaylar geliyor…

kuluncakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu