Haber

Belçika’da Bakanların Genelgeyle Yasaklanan Hükümete Yönelik Eleştirisi: ‘Sus ya da istifa’

Belçika’da onaylanan ‘siyasi ahlak genelgesi’ ile kabine üyelerinin federal hükümetin aldığı kararları eleştirmeleri yasaklandı.

Belçika’da Başbakan Alexander De Croo tarafından hazırlanan ve bakanlar heyeti tarafından onaylanan “siyasi ahlak genelgesi” ile kabine üyelerinin federal hükümetin aldığı kararları alenen eleştirmeleri yasaklandı.

Başbakan Alexander De Croo

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Genelge bakanlara iki seçenek sunuyor: Ya hükümetin kararlarını eleştirmeyecekler ya da istifalarını sunacaklar.

Belçika basınına göre genelge, Yeşil Sol Parti üyesi Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter’in Avrupa Göç Anlaşması’nı ve Başbakan De Croo’nun Avrupa Doğa Restorasyon Yasası’na yaklaşımını sert bir şekilde eleştirmesinin ardından gündeme geldi.

Bu nedenle hükümet, genel seçimlere bir yıldan az bir süre kala hükümet içindeki “çatlak seslerin” önüne geçmeyi hedefliyor.

Genelge, bazı bakanların Belçika Posta İdaresi’nden maaş aldığının ortaya çıkmasının ardından Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter tarafından gündeme getirildi.

Yeşil Sol Parti üyesi De Sutter, bakanların görevleri süresince başka hiçbir kurumdan maaş almaması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, bakanların görevden ayrıldıktan sonra en az 5 yıl süreyle görev alanlarının kesimlerinde görev yapmamasını önerdi.

Bakanlar Kurulunca onaylanan siyasi ahlak genelgesi, “Devlet mensupları sadece kamu yararını gözetmeli, ayrım gözetmeksizin vatandaşa hizmet etmeli, uygun ve saygılı davranmalıdır”içerir.

Genelgede bakanların meclise her zaman dürüst, doğru ve eksiksiz bilgi vermeleri, çıkar çatışmalarına dikkat etmeleri ve görev süreleri sona erdikten sonra hangi iş tekliflerini kabul ettiklerine dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Genelgede, hükümetin genel mutabakat temelinde çalıştığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Hükümet önemli konularda tavır aldığında, bir hükümet üyesinin, kendi yetki alanına giren bir konuda bile, kamuoyu önünde çekince koyması hiçbir şekilde kabul edilemez.

“Temel itiraz karşısında bakanların önünde iki seçenek var; Ya hükümetin çizgisine uyarak olası kararları eleştirmekten kaçınır ya da istifasını sunar.”

haberelmali.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu