Haber

Memur Sen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yalçın: “Sonuçlar Kamu Görevlilerini Rahatlatacak, Enflasyon Ortamında Kamu Görevlisini Ayakta Tutacak Bir Topluluk…

Tolu sözleşmesi müzakerelerinin ilk günkü toplantısının ardından Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Merkez Bankası güncellemeleri başta olmak üzere 2024 yılı için beklenen enflasyon ve ekonomik verilerin altını çizdik. Enflasyonist ortamı göz önünde bulundurarak bir kez daha ifade ettik. teklifler abartılı değil.Kamu personel sisteminde bozulan ücretler ölçeğine özellikle dikkat ettik.14 ve 17 Ağustos tarihlerinde iki ara toplantı daha yapılacağını belirten Yalçın, “Sonuçların kamu görevlilerini rahatlatmasını isterim. ve kamu görevlilerini enflasyonist ortamda ayakta tutacak bir toplu sözleşme ile bu işi bitirmek.”

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk gününün sona ermesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı huzurunda açıklamalarda bulundu. Yalçın, görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

“Birinci toplu sözleşmede genel olarak tekliflerimizin çerçevesini çizdik, hizmet kolu tekliflerimizin bir özetini sunduk. Sayın Bakanımızın Sayın Bakanla görüşmemizde özellikle vurguladığımız seçim öncesi 3600 Ek Gösterge yönetmeliğinde, 3600 Gündemde tuttuğumuz tüm birinci derece kamu görevlilerine ek göstergeler verildi.Bakanın ‘Bunun yasal metni üzerinde çalışıyoruz, çıkaracağız’ açıklamasının metne de konulacağına inanıyorum. toplu sözleşme süreci ve takvimi ortaya çıkacak.Aksi takdirde söz boşlukta kalır.

“2 GÜN SONRA AÇIKLANACAK ENFLASYONUN BEKLENTİLERİMİZİ VE RAKAMLARIMIZIN MAKUL OLACAĞINI İNANIYORUM”

Yoğun tempolu, 11 hizmet kolu ve genel toplu sözleşme olmak üzere toplam 12 sözleşmenin, 936 unsurun görüşüleceği ve müzakere edileceği bir süreç olacak. Toplu sözleşme süresi memurlar için bir dezavantajdır. Bu masanın en büyük dezavantajlarından biri, tüm süreci 30 gün içinde tamamlamak için bir takvim sıkışmasıdır. Sendikalara iş sözleşmesi için 60 gün süre verilirken, 12 sözleşmenin tamamını 1 aya sıkıştıran takvim bu anlamda toplu sözleşmemizin en değerli rampası. Zamanı biraz daha ağır kullanarak bunu aşmaya çalışacağız. Merkez Bankası güncellemeleri başta olmak üzere 2024 yılı için beklenen enflasyon ve ekonomik verileri ön plana çıkardık. Enflasyonist ortam dikkate alındığında tekliflerimizin abartılı olmadığını bir kez daha ifade ettik. 2 gün sonra temmuz enflasyonu açıklanacak. Yarından itibaren hizmet kollarımızın tasnifi başlayacak. 2 gün sonra açıklanan enflasyonun bu konudaki beklentimizi ve rakamlarımızın makullüğünü teyit edeceğine inanıyorum. Yarın başlayacak hizmet branşı tasnifleri, genel toplu sözleşme tekliflerinin tasnifi ve ardından müzakere ile devam edecek.

“ÜCRET ÖLÇEĞİ BOZULDU, ÜCRETLERİN UNVAN VE YETKİYE GÖRE YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR”

Kamu çalışanı sisteminde bozulan fiyat skalasına özellikle dikkat çektik. Toplu sözleşmeyi baypas ederek Meclis’ten çıkarılan fiyat skalasındaki düzensizliğin ve özel düzenlemelerin toplu sözleşmeyi hükümsüz kılarak kamu işçisi sistemini içinden çıkılmaz hale getirmesinin temel nedenlerinden birinin bu olduğunun altını çizdik. Kadronun ortasında fiyat makası bu anlamda en büyük tartışmadır. Toplu pazarlığı hem çalışanlar arasındaki fiyat farkını kapatmak hem de gelir adaletini sağlamak için bir fırsat olarak görüyoruz. Fiyat skalası bozuldu, unvan ve yetkiye göre fiyatların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Güçlü Türkiye, kamu görevlilerine yapılan zamları bir maliyet ya da yük olarak görmüyor. 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin Türkiye’nin yüzyılına yakışır şekilde sonuçlanmasını diliyorum. Bu nedenle bir iyi niyet ifadesi olarak toplu sözleşmemizin uzlaşma ile sonuçlanmasını diliyorum.

“SONUÇLARIN KAMU GÖREVLİLERİNİ RAHATLATMASINI VE ENFLASYONİST ORTAMDA KAMU GÖREVLİLERİNİ BİLİNÇLİ TUTACAK BİR TOPLU SÖZLEŞME İLE BU İŞE SON VERMESİNİ DİLİYORUM”

7’nci Tur Toplu Sözleşme müzakerelerinin taslak takvimini Çalışma Bakanı ile netleştirdik. Süreç, hizmet kollarının toplu sözleşme tekliflerinin tasnifi ile devam edecek, ardından genel tekliflerin tasnifi ile devam edecek ve ardından hizmet koluna ait tekliflerin müzakereleri genel tekliflerin müzakeresi ile devam edecek. . 14 Ağustos Pazartesi günü heyet bugünkü gibi halka açık bir yere gelecek ve kamu patronu komitesi önerisini sunacak. Yeni teklifleri bekliyoruz, 17 Ağustos Perşembe günü ikinci bir toplantı yapılacak. Bu anlamda 21 Ağustos Pazartesi süreç sona erecek, 22 Ağustos Salı ise sürecin anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunun netleştirileceği bir zemin olacak. Ayın 23’ü ile 25’i arasında, konu anlaşmazlığa düşerse hakeme bırakılırsa konfederasyon ve ilgili birliklerle 3 günlük bir düşünme süreci olacak. Daha sonra başvuru süreci tamamlanacaktır. 26-31 Ağustos ortasında Kamu Görevlileri Tahkim Kurulu o görevi yerine getirecek ve 31 Ağustos itibariyle toplu sözleşme süreci tamamlanmış olacak. enflasyonist bir ortamda kamu görevlilerini yaşatmak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu