Ekonomi

CHP’li Sarıbal’dan ‘çiftçiye verilecek tarım desteğinin artırılması’ talebi

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçilerin yeterli tarımsal destek alamadığını belirterek borçlarının arttığını iddia etti.

Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, çiftçilerin üretim için gerekli olan mazot, gübre, tohum, enerji ve ilaç gibi tüm tarımsal girdilerde dışa bağımlı olduklarını belirtti.

Çiftçinin üretebilmesinin ancak aktif, verimli, müdahaleci ve sürdürülebilir bir destek politikasıyla sağlanabileceğini kaydeden Sarıbal, tarımsal desteklerin değerli olduğunu vurguladı.

“Çiftçilere ödenmesi gereken para 736 milyar lira”

CHP’li Sarıbal, çiftçilerin tarımsal destek alamadıkları için borçlarının arttığını iddia ederek şunları söyledi:

“Çiftçiye ödenmesi gereken para 736 milyar lira. Çiftçiye ödenen tutar 202 milyar lira civarında. Çiftçi bu destekleri alamadığından piyasaya olan borcu bitmiyor. Çiftçinin borcu Bankalara olan borcu Ağustos 2022 itibarıyla 242 milyar lira. Bankalara olan borcu ise Ağustos 2023 itibarıyla 493 milyar lira. Bu tarihi bir rekordur. Çiftçi desteklenmediğinden ve üretim maliyetleri yüksek olduğundan borçlanarak üretim yapıyor. Bu nedenle destekler çok önemli.”

Hükümetin ekonomi ve tarım politikalarını eleştiren Sarıbal, çiftçilere verilecek tarım desteklerinin artırılmasını istedi.

haberhanonu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu