Haber

BM’den korkutan nükleer silah açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen “Uluslararası Barış ve Güvenliğe Yönelik Tehditler” başlıklı oturumda konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 25 Mart’ta Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini açıkladığını hatırlatan Nakamitsu, tüm üye ülkelerin gerilimi artıracak veya yanılgılara yol açacak adımlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

Nakamitsu, tarafların Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma’nın (NPT) yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek, söz konusu yükümlülükler sayesinde nükleer silah kullanımının ve yayılmasının önlendiğini belirtti.

Nakamitsu, “Nükleer silah kullanma riskinin Soğuk Savaş’tan bu yana en yüksek olduğu dönemdeyiz. Ukrayna’daki savaş bu riskin en ciddi örneğidir.” uyardı.

Rusya’ya Ukrayna topraklarından çekilme çağrısı

ABD Daimi Misyonu adına konuşan Büyükelçi Robert Wood, Putin’in kararının “Rusya’nın istikrarı bozucu ve tehlikeli davranışının” arttığını gösterdiğini ve bunun uluslararası hukuka ve BM Şartı’na aykırı olduğunu söyledi.

Rusya’nın hiçbir hukuki dayanağı olmayan “Ukrayna ile savaş” çerçevesinde gerilimi artırmaya çalıştığını savunan Wood, ABD’nin Rusya’ya Ukrayna topraklarından çekilme davetini yineledi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Batı dünyasının Rusya’yı haksız yere suçlayarak “tüm kötülüklerden” sorumlu tutmaya çalıştığını savundu.

Ülkesinin barış ve güvenliği tehdit etmediğini savunan Nebenzia, hiçbir yükümlülüğü ihlal etmeden Belarus ile iş birliğini artırdıklarını söyledi.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya’nın tüm nükleer silahsızlanma mimarisini alt üst etmeye hazır olduğunu savundu.

Kyslytsya, Rusya’nın BM Şartı ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek yerine dünyayı “nükleer kıyamete” sürüklemeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararı

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, 25 Mart’ta Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini belirterek, “Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız.” terimini kullandı.

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın bu kararını “sorumsuz” bulduklarını bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da BM Güvenlik Konseyi’nden muhteşem bir toplantı talep etti.

battalgazihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu