Haber

Sel hasarı azalacak… Sel baskınına karşı tarama!

ANKARA (İGFA) –Türkiye kıyılarında yapılan dip tarama çalışmalarında taşkın kayıplarının en aza indirilmesinde dere ağızlarının açık tutulması hayati önem taşımaktadır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tüm ülke kıyılarında yürütülen çalışmaların son aylarda İstanbul, İzmir, Trabzon, Yalova, Zonguldak ve Hatay illerinde yoğunlaştığına dikkat çekti.

Bakan Uraloğlu, sel nedeniyle oluşan kum birikintileri nedeniyle balıkçı barınaklarının kullanılamaz hale geldiğini belirterek, “Nehir ağızlarının kapanmasını önleyerek sel zararını en aza indirmek için nehir ağızlarını açık tutmaya çalışıyoruz. Su derinliğini koruyoruz. bu amaç için uygun derinlikte” dedi.

Yıllık ortalama 1 milyon metreküp dip taramasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Balıkçı barınakları, tarama tesisleri, limanlar ve tersaneler dahil olmak üzere yılda ortalama 1 milyon metreküp dip tarama faaliyeti gerçekleştireceğiz. Şu anda, Zonguldak Limanı’nda eksi -6 metreden başlayan derinliklerde tarama çalışmaları yapılıyor. Daha sonra -9 metreye kadar inecek. Yaklaşık 200 bin metreküp tarama yapılması planlanıyor. Tarama faaliyetine gelecekte 1000 metreküp taşıma ve tarama yapabilen deniz araçları da eklenecek.” dedi.

Balıkçı barınakları için barınakların içinde kum birikintileri oluştuğuna işaret eden Bakan Uraloğlu, “Bu kum birikimi denizi sığlaştırdığı için kullanılamaz hale geliyor. Barınakları kullanılabilir hale getiriyoruz. Limanlarda ve tersanelerde gemi büyüklükleri ve liman kapasiteleri arttıkça, Bu kapasiteye cevap verebilmek adına yüksek tonajlı gemileri tersane ve limanlara götürebilmek veya girişlerini sağlayabilmek için su derinliğini bu araçlara uygun bir derinlikte tutuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu