Haber

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Yabancı uyrukluların rehberlik amacıyla Türkiye’ye gelmesi kanunlarımıza aykırıdır.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Az Alpaslan, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın “rehber ithal edilecek” iddiasına yanıt vererek, “Öneriyle fakülte mezunu ve Çince konuşan kişilere hızlı programlarla Çince rehber olma imkanı sunuyoruz” dedi. Rehber olmanın en temel şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.” “Yasalarımıza göre vatandaş olmayan birinin rehber olması mümkün değildir.” Şöyle cevap verdi:

Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Turist Rehberliği Mesleği Kanunu ile Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Teklifi TBMM’de sürüyor. Turizm Kurulu.

Teklifin tamamına ilişkin yorum yapan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Türkiye’de turizmin kalitesinin artırılmasına önem verdiklerini ancak her şeyden önce Anayasa’ya uyulması gerektiğini belirtti.

Yönetmelik yasalaşırsa Çin’deki rehberlerin Türkiye’de rehberlik edeceğini belirten Yıldız, “Türkiye’yi tanıtacak olan Türk rehberlerdir. Çin’den, Almanya’dan, Fransa’dan rehber getirip Türkiye’yi tanıtırsak vay halimize. Biz zaten” dedi. Türkiye’de sorunlar var.” “Yurt dışından rehber de ithal edeceğiz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. O rehberlerin yarın gelip Türkiye’ye casusluk yapıp yapmayacağını, yoksa Türkiye’yi yanlış mı tanıttığını nasıl bileceğiz?” sözlerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ender Alpaslan, CHP’li Yıldız’ın iddialarına yanıt olarak şunları söyledi:

“Tasarıda ithalat yönlendirmesi diye bir şey yok ve yazılarımıza aykırı. Çin rehberinin amacı Çin’in nüfusunun 1,5 milyar olması. Pandemi sonrası yılda 400 milyon Çinli dünyayı dolaşmak istiyor” Maalesef bize gelen Çinlilerin sayısı yarım milyon bile değil.” . Bunu milyonlara çıkarmak istiyoruz. Bu çok büyük bir pazar. Bu tekliften yola çıkarak fakülte mezunu ve Çince bilen kişilere hızlı programlarla Çince rehber olma fırsatını sunuyoruz. Rehber olmanın en temel şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Vatandaş olmayan biri rehber olabilir. “Bizim malzemelerimize göre bu mümkün değil.”

“Seyahat Acenteleri Maddesinde köklü değişiklikler yapmak için çalışıyoruz”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan, CHP’li Yıldız’ın “Çin’de kurulan acente Türkiye’ye müşteri getirdiğinde onların getirdiği rehberlere hizmet vermesine izin verildiğini” belirtirken böyle bir imkan ve yetkinin olmadığını söyledi.

Turizm hedeflerine ulaşmak için önemli yasal düzenlemelerin yapıldığına işaret eden Alpaslan, “Seyahat Acenteleri Kanunu’nda siz değerli temsilcilerimizle birlikte köklü değişiklikler yapmak için çalışıyoruz. Muhtemelen yakın zamanda komitemizin gündemine gelecek, yeni düzenlemeyle birlikte. Takdir yetkisi Meclisimizindir. Biz ajan odaklıyız, rehber odaklıyız, şu ya da bu.” “Buna odaklanmak değil; 2028’de Türk turizmini geliştirip 100 milyar dolar gelire ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu