İş

KO-MEK’te sepet dokuma kursu

KO-MEK’te klasik el sanatları branşlarımızdan sepet dokuma kursumuz devam ediyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mesleki Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), kentimizin bir değeri olan ve ünü Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’e kadar uzanan Karamürsel sepet dokuma branşında eğitim vermeye devam ediyor. Darıca Osman Gazi Kurs Merkezi’nde devam eden ve özellikle bayan kursiyerlerden yoğun ilgi gören kurslarda kursiyerlere sepet dokuma konusunda teknik bilgiler veriliyor.

ADIM ADIM ÇALIŞIYORLAR

Derste öncelikle sepet yapımında kullanılan saz, kamış, hasır otu, fındık çubuğu bitkileri ve yontulmuş ağaçlardan elde edilen dallar kursiyerlere tanıtılmaktadır. Tanıtımların ardından sepet dokuma işlemi için hazırlıklar yapılıyor ve kursiyerlerin el becerileri ölçülüyor. Daha sonraki aşamalarda ısıtılıp nemli bir bez içerisinde birkaç gün bekletilen dal ve bitkiler kursiyerler tarafından inceltilerek sepet dokumaya uygun hale getiriliyor. Tüm bu meşakkatli ve sabır gerektiren süreçlerin ardından kursiyerler sepet örmeye başlıyor.

DOĞAL İŞLERDEN YAPILMIŞTIR

En çok unutulan ve klasik el sanatları arasında yer alan sepet dokumacılığı istihdam alanına da katkı sağlıyor. Doğal dokuma sepetler birçok işletmede ve çiçekçilerde satışa sunulmakta ve doğal görünümleri nedeniyle yoğun talep görmektedir.

EĞİTMENLERİMİZ ÇOK MUTLU

Stajyer Kandaz, “KO-MEK’te böyle bir kurs alacağım için çok heyecanlandım. Zor bir parkur ama sabırla bunu aşmaya çalışıyorum. KO-MEK bizim için hem bir rehabilitasyon merkezi hem de bir rehabilitasyon merkezi oldu. birçok şey öğrendiğimiz ve yeni dostluklar kurduğumuz bir yer. “Burada öğrenmeyi ve bunun bir parçası olmayı seviyorum” diyen diğer kursiyer Pınar Bal ise, “Burada sepet örme kursuna katılmaktan çok mutluyum. Bu kurs sayesinde sadece sepet değil tepsi, ekmek sepeti, avize de yaparak çeşitliliği arttırıyoruz. “Şu anda fuarlara hazırlanıyoruz ama fuarlardan sonra yaptığımız ürünlerin karşılığını komeksepeti aracılığıyla satarak emeğimizin karşılığını almayı planlıyorum” dedi.

KO-MEK’TE BAŞARILI OLMAK BENİ MUTLULUK VERİYOR

Kursun en yaşlı kursiyeri Necla Cengiz, “Bu kursun en yaşlı kursiyeri olmama rağmen burada birçok şey öğrendim ve kağıttan sepet, dekoratif ürünler yaparak kendimi geliştirmeye başladım. Bir şeyler başarmak beni mutlu ediyor.” Buradayım ve zamanımı olumlu değerlendiriyorum. Şu anda kağıttan avize yapıyorum. İlk defa böyle bir çalışma yapıyorum, tamamlandıktan sonra kendi salonumda kullanmayı planlıyorum” dedi. .

BAŞVURU ADRESİ BİR TIK YAKINIZDA

44 kurs merkezinde 379 farklı branşta eğitimlerini sürdüren KO-MEK, sepet dokuma branşında bugüne kadar kısa sürede 169 kişiye eğitim verdi. Oldukça zorlu ve zorlu bir eğitim modülü olan sepet dokumada kursiyerler el becerilerinin yanı sıra sabırlarıyla da öne çıkıyor. Birçok farklı branşta eğitim veren KO-MEK’te eğitim almak istiyorsanız www.komek.org adresinden dilediğiniz branşlara online başvuru yapabilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu