Haber

Hatay’a kaç konut yapılacak? Hatay’da deprem sonrası evler ne zaman ve nereye yapılacak?

Hatay Evler ne zaman ve nerede yapılacak? Deprem sonrası deprem bölgeleri arasında yer alan Hatay’da konutlar ne zaman ve nerede yapılacak? merak ediliyor. Peki Hatay’a kaç konut yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Detaylar burada…

HATAY’DA KAÇ KONUT YAPILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mart ayında Hatay’da 40 bin 426 konutun inşaatına başlanacağını duyurmuştu.

Depremin vurduğu Hatay’da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ’nin afet bölgesine yapacağı konut sayısını da paylaştı. “Mart ayında Hatay’da 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544, Malatya’da 44 bin 770, Osmaniye’de 9 bin 550 ve Diyarbakır’da 6 bin 3 inşaat yapıldı. Şanlıurfa’da bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500 ve Kilis’te 250 başlayacak.

BİNLERCE KONUT YAPILACAK

Erdoğan, “Hiç kimseyi yalnız bırakmayacağız. Sadece bizim değil, insanlığın ortak mirasının da içinde bulunduğu bu coğrafyaya her zaman sahip çıkacağız. Sağlam ve hafif hasarlı binalarda hayatı normalleştirmek için adımlar atıyoruz. Bunları yerlerine yerleştirmeye başlayacağız.” 1 yıl içinde sağlıkla ve inançla inşa edeceğimiz evler TOKİ’miz hazırlıklarını yapıyor Mart ayında Hatay’da 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544, 44 bin 770 Malatya’da 9 bin 550, Diyarbakır’da 6 bin, Şanlıurfa’da 3 bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500 ve Kilis’te 250 inşaat başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Kimi zaman dışarıdan, kimi zaman içeriden gelen işgalcilere, doğal afetlere karşı hep vatanımızı savunduk. Haçlı seferlerine, Moğol akınlarına, toplumsal çalkantılara, dört bir yanımızdan gelen saldırılara karşı hep sabır ve cesaretle direndik. ülkemizi, onurunu ve geleceğini korumak için canımız dahil hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık.Cumhuriyetimizi kurarak taçlandırdığımız milli mücadelemizle vatanımıza ilelebet sahip çıktığımızı tüm dünyaya gösterdik.

“DÜNYADA EŞSİZ DEPREM”

9 saatin ortasında yaşadığımız 7,7 ve 76,6 büyüklüğündeki depremler, etki alanı ve yıkıcı gücü bakımından dünyada eşi benzeri olmayan sarsıntılar olarak tanımlanıyor. Üzerinde yaşadığımız toprakta 7 metreyi aşan yer değiştirmelere neden olduğu belirlendi. Yıkıma bir de sert kış şartlarının yol açtığı sıkıntılar eklenince, bütün çabalarımıza rağmen depremden sonraki ilk günlerde bazı eksikliklerin ve aksaklıkların olduğunu biliyoruz.

“MİLLETİMİZ BU HAREKETE 7’DEN 70’E KATILDI”

Kamu ve sivil toplumun afet kapasitesinin ilk anda büyük ölçüde devre dışı kalması, zorlukları daha da artırdı. Deprem haberini alır almaz tüm bakanlıklarımızı, kurumlarımızı, belediyelerimizi ve sivil toplum kuruluşlarımızı seferber ettik. Türkiye’nin 81 ilinden arama kurtarma, enkaz kaldırma, yardım ve güvenlik faaliyetlerine destek verebilecek tüm kamu görevlilerini ve sivil toplum kuruluşlarını doğrudan bu görevde bulunanlar dışında deprem bölgesine yönlendirdik. Milletimiz fiilen 7 yaşından 70 yaşına kadar bu seferberliğe katılmıştır. Diğer ülkelerden arama kurtarma ve yardım gruplarını ülkemize davet ettik. OHAL, afet bölgesi, mücbir sebep beyanları ile hukuki alt yapıyı oluşturduk. Öncelikle vatandaşlarımızı bölgeden uzaklaştırmak ve afetten kurtulan insanlarımızı yeniden hayata bağlamak için gece gündüz çalıştık.

“71 BİNİN ÜZERİNDE BAĞIMSIZ BİRİM ÇIKARILDI”

Halen devam eden 6.000’den fazla artçı sarsıntının yarattığı tehlikelere rağmen ekiplerimiz çalışmalarını sürdürdü. 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı. 118 bin harap, acil yıkılmış, ağır hasarlı binadan 412 bin bağımsız birim tahliye edildi. 133 bini aşkın bağımsız birimde 24 bini aşkın binada orta hasarlı vatandaşlarımız geçici barınma ya da inanç yerlerine nakledildi.

“HASAR TESPİT ÇALIŞMASI BİTMEK ÜZERE”

3 milyon 108 bin bağımsız parçanın hafif hasarlı veya hasarsız olduğu belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Vatandaşlarımız ikamet ettikleri konutların hasar durum bilgilerine elektronik devlet sisteminden ulaşabilmektedir.

“HER GÜN 2 MİLYON 400 BİN VATANDAŞA SICAK YEMEK DAĞITILIYOR”

Enkaz kaldırma ve altyapı çalışmalarına ülkemizin çeşitli yerlerinden 12 binin üzerinde iş makinesi katıldı. MSB, Polis ve Jandarmamız ile ilgili kurtarma yardım ve tahliye çalışmalarına katıldı. Arama kurtarma faaliyetlerinde batık altı ve duvar arkası görüntüleme sistemleri de aktif olarak kullanıldı. Başta Kızılay olmak üzere sivil toplum kuruluşları, belediye ve gönüllü ekiplerimiz depremzedelerimizin yanında. Günde 2 milyon 400 bin vatandaşa sıcak yemek ikramı yapılıyor.

DAĞITILAN KONTEYNER SAYISI 10 BİN

Bölgede dağıtılan battaniye sayısı 3 milyona, kurulan çadır sayısı 188 bine, konteyner sayısı ise 10 bine ulaştı. Ağır hasarlı şehirlere battaniye, çadır ve konteyner sevkiyatları devam ediyor. İlk etapta 65 bin olan konteyner sayısını 100 bine, ihtiyaç halinde 200 bine çıkarabileceğiz. Çadırlarda barınanların sayısı 751 bine, konteynerlerde 24 bine, yurtlarımızda 252 bine, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve tesislerde 462 bine ulaştı.

“1 MİLYON 684 BİN KİŞİNİN BOMBA İHTİYACI TAKİP EDİLMİŞTİR”

Toplamda 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacı karşılandı. 62 bin karayolu, 289 bin havayolu, 21 bin demiryolu, 1156 vatandaş deprem bölgesinden tahliye edildi.

“BATANDAN KURTARILAN KİŞİ SAYISI 114 BİN 834”

Dini yerlere tek başına giden çok vatandaşımız var. Kuşkusuz sayıları çok az da olsa depremleri fırsata çevirmeye çalışan karakter fakirleri olabilir. Kamuoyuna veya kurumlarımıza ulaşan şikayetlerle ilgili soruşturmalar yapılıyor ve milletimiz vicdanen mahkûm ediyor. Enkazdan kurtarılanların sayısı 114 bin 834’e ulaştı. Bu sayı, şu anda kaldırılmakta olan enkaz bittikten kısa bir süre sonra kesinleşecek. Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbimden ülkemizi her türlü afet, musibet ve kazalardan muhafaza etmesini dilerim.

“BÜTÜN ŞEHİRLERİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ”

Her aşamada görev alan kamu görevlilerine, belediye başkanlarına, çalışanlara, sivil toplum kuruluşlarına ve burada duaları için halkın yanında olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Sarsıntılı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız emin olmalıdır ki; Eviyle, iş yeriyle, sanayisiyle, tarımıyla, tarihi ve kültürel değeriyle tüm şehirlerimizi en ufak bir gerilemeye, ihmale mahal vermeden ayağa kaldıracağız. Hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmayacağız. Devlet ve millet olarak sadece bizim değil insanlığın ortak mirasına sahip çıkan bu coğrafyaya hep birlikte sahip çıkacağız. Hasar tespiti, enkaz kaldırma ve yer belirleme süreçleri tamamlandıkça her ilimizde konut sayısı artacaktır. Yeni şehir planı çerçevesinde tüm yerleşim alanlarını zemin kalitesi ve fay sınırına kadar olan boşluk dikkate alınarak tarihi dokuya uygun olarak hazırlıyoruz. Konutların hiçbir katı 3 veya 4 katı geçmeyecektir.

“YERLEŞİMİ OVADAN DAĞA KALDIRMAK İSTİYORUZ”

sabanozuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu