Ekonomi

DASK’ta teminat ikiye katlanacak, aradaki fark Bakanlık tarafından karşılanacak.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından en çok şikayet edilen konulardan biri DASK’ın ödediği hasar tazminatının düşüklüğü oldu. Bilindiği gibi olası bir yıkıcı depremde konut ve iş yerlerini garanti altına alan DASK, her yıl artan bina maliyetleri dikkate alınarak azami bir teminat belirlemektedir. Bu nedenle DASK teminat limitleri her yıl güncellenmektedir.

Kasım 2022’de yapılan değişiklikle zorunlu beyin sarsıntısı sigortasında metrekare birim maliyeti 1.508 TL’den 3 bin 16 TL’ye çıkarıldı, 2023 yılı için azami teminat bedeli 640 bin TL olarak belirlendi. Ancak bu rakam düşük kaldı enflasyonist ortam ve artan inşaat maliyetleri nedeniyle 6 ay geçmesine rağmen bugün itibariyle.

Bu bağlamda, DASK’ın teknik operatörü Türk Reasürans, 3 bin 16 lira olan sayının 6 bin liraya çıkarılması için Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile çalışmaya başladı.

Konu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da intikal etti. Bu kapsamda teminat bedelindeki yüzde 100 artışla birlikte poliçe primleri de eşit oranda artacak. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile aradaki farkı 1 yıl süreyle devletin üstleneceği bir plan yapılıyor. Planlama ile ilgili çalışmaların kısa süre içerisinde netlik kazanması bekleniyor.

Düzenleme bu şekilde yapılırsa DASK’ın vereceği en yüksek teminat 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkacak ve kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği yüzde 100 inşaat maliyetine gelecek. metrekare konut.

DASK 23,5 milyar hasar ödedi

DASK verilerine göre; Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde yaklaşık 519 bin hasar kaydı açıldı. 30 Nisan itibarıyla deprem bölgesinde tüm hasar ödemeleri tamamlanmış olup bugüne kadar 23,5 milyar TL ödeme yapılmıştır. Ayrıca eksik belgeler nedeniyle halen süreci devam eden ve ödenmesi gereken 20 bine yakın hasar belgesi bulunmaktadır. Bunlar da eklendiğinde DASK’ın toplam hasar ödemesinin 26 milyar TL’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor.

KAYNAK: EKONOMİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu