Dünya

Sera sektörü Growtech’te yeni iş bağlantıları kuracak

22. kez düzenlenecek Growtech Fuarı hakkında konuşan Cengiz Yaylalı, son teknolojileri incelemek ve yeni bağlantılar kurmak için 22-25 Kasım tarihleri ​​arasında ANFAŞ Fuar Merkezi’nde Growtech Fuarı’na katılacaklarını söyledi.

Bu yıl 22. kez düzenlenecek Growtech Fuarı’nın uzun yıllardır Türkiye’de sera sektörünün en değerli buluşma noktası olduğunu belirten SERKONDER (Sera İnşaat Donanım ve Ekipmanları İmalatçıları ve İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yaylalı, “Aslında bu sadece Türkiye için değil Batı için de geçerli. Avrupa ve Asya-Uzakdoğu için de büyük önem taşıyor. Seracılıkta yoğun olarak çalışan Hollanda ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin, Kore gibi ülkeler için de cazibe merkezi konumundadır. Dolayısıyla Growtech için dünya fuarı diyebiliriz” dedi.

Fuara yurt dışından yoğun bir katılımın olacağını belirten Yaylalı, “Dolayısıyla hem yabancı rakiplerimizin hem de tedarikçilerimizin bir araya geldiği, özellikle Türk Cumhuriyetleri, Kafkas ülkeleri ve Rusya’nın ziyaretçi olarak yoğun katılım gösterdiği bir fuar. Growtech, Derneğimiz için çok çeşitli ihracat fırsatları var.” “Yayla güçlü bir geçiş noktasıdır” dedi.

Antalya değerli bir noktada

Growtech Fuarı için Antalya’nın çok önemli avantajlar sunduğuna dikkat çeken Cengiz Yaylalı, “İlk sera enstitüsü Antalya’da BATEM’de (Batı Akdeniz Tarım Enstitüsü Müdürlüğü) kuruldu ve bu konuda uzun ve eski bir geçmişimiz var. Tamamlayan ve geliştiren güçlü bir deneyim “Dünya fuarını Antalya’da gerçekleştirmek çok özel bir deneyim. Sera inşaatı ve ekipmanları üreticileri olarak bu fuara katılırken kendimizi hem evimizde hem de dünya sahnesinde hissediyoruz” dedi.

Teknoloji birçok avantaj sunuyor

Teknolojinin her alanda olduğu gibi seracılık alanında da bazı kolaylıklar ve yenilikler getirdiğini vurgulayan Cengiz Yaylalı, şöyle konuştu:

“Teknoloji bizi daha hızlı, daha akıllı hale getiriyor, ekipmanlarımız ve dolayısıyla bunların kullanıldığı seralar daha organize oluyor. Türk seracılığı, üstlendiği büyük ve çerçeveli projelerin yanı sıra kalitesi ve kalitesiyle de adından söz ettiriyor. geliştirdiği teknolojik sera ekipmanları. Açık alanda yılda 8-9 sera Metrekare başına kilogram başına domates elde etmeyi başarırken, sera teknolojileri sayesinde son 30 yılda bu verimi 60 kilograma çıkardık. Bazı üyelerimizin dünyanın farklı yerlerinde kurduğu seralarda yaklaşık 75-80 kilogram/metrekare domates verimi var. Artık daha küçük alanlarda çok daha fazla verim almanın yolu daha teknolojik seralardan geçiyor.”

Seracılıkta yeni yatırım rallisi

2023 yılının sera sektörü açısından atılım yılı olacağını kaydeden Cengiz Yaylalı, şöyle devam etti:

“Bu yıl sektör, 2020-2022 döneminde salgının ve Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği daralmayı telafi etmeye başladı. Önümüzdeki 5 yıl, başta domates olmak üzere birçok sebze ve çiçek yetiştiriciliğinde büyük gelişmeler vaat ediyor. Toprak ve su kaynaklarının sınırlı olduğu dünyada tarımın önemli bir bölümünün seracılığa yönelmesi kaçınılmazdır.” “Son 20 yılda yapılan önemli sera yatırımlarına rağmen dünyamız hâlâ domatesin ancak yüzde 4’ünü ihraç edebiliyor. Domatesin yüzde 96’sı üretildiği yerde tüketiliyor. Bu da ülkemizde modern seracılık bağlamında bir yatırım ralli dönemine girdiğimizi doğruluyor.” önümüzdeki 5-10 yıl. Ama bu ancak kalitelidir. Sağlam ve sözleşmelerine sadık sera inşaat – ekipman üreticileri ile mümkündür. Birçok kapsamlı ve ülkeler arası anlaşma, müzakere ve katılımın değerli bir özellik olacağını düşünüyorum. Muhtemelen fuar firmaları olarak pek çok üyemiz sizi artık farklı küresel pazarlarda yeni fuarlar düzenlemeye zorlayacak. “Kısacası önümüzdeki 10 yıl içinde seracılık alanında hep birlikte dünya vatandaşı olacağız.”

Türkiye sera sektörü paydaşlarıyla buluşuyor

Düzenleyecekleri çalıştay hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yaylalı, “3 Kasım’da düzenleyeceğimiz ‘Türkiye Sera Şubesi Paydaşlarıyla Buluşuyor’ konulu çalıştayımızda şube temsilcileriyle bir araya geliyoruz. Growtech ve Türkiye İş Bankası sponsorluğunda Antalya Akra Otel’de 2023. Growtech 2023 fuar öncesi sizlerle. Dünya standartlarında sera yatırımlarının ekonomik avantajları, sera yatırımlarının finansmanı, sera yatırımlarının finansmanı, sera yatırımlarının ekonomik avantajlarının tartışılacağı toplantımızın ilgiyle karşılanacağını umuyoruz. Mali kaynakların ve teknolojik gelişmelerin detaylı bir şekilde ve uzman kişilerce ve sera standartlarıyla birlikte ele alınmasının kamu ve özel sektör temsilcileri ile üyelerimiz için oldukça verimli geçmesini bekliyoruz.Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü. Temsilcilerimizin, akademisyenlerimizin ve üyelerimizin katılımıyla gerçekleşecek geniş katılımla şubemize değerli katkılar sağlanacaktır.”

Her yıl daha da güçleniyoruz

Yıllardır sera tarımı sektöründe yerli ve yabancı binlerce firmaya ev sahipliği yaptıklarını ve sektörel anlamda önemli bir ivme yarattıklarını belirten Growtech Fuar Direktörü Engin Er, işbirliğini her zaman geliştirdikleri SERKONDER’in katılımıyla daha da güçlendiklerini söyledi. .

Fuarın her geçen yıl yeni katılımcılarla güçlendiğini kaydeden Er, “Fuarın ulusal iştiraklerle zenginleşmesinden çok memnunuz. Ulusal ve uluslararası katılımcı sayımız her geçen yıl artıyor. Bu yıl da fuarı bir araya getireceğiz. 27 ülkeden 598 katılımcı 22. kez uluslararası ziyaretçiyle buluştu: Almanya, Hollanda, İspanya.” “Çin ve Güney Kore, Growtech’e bu yıl milli katılımla katılacak. Growtech’e 70’e yakın firmayla katılacak Çin, özellikle pandemi sonrasında yeniden büyüme hamlesi yaptı. Growtech aracılığıyla dünya tarımına ulaşmayı hedefliyor, “dedi.

Growtech Fuar Direktörü Engin Er şöyle devam etti:

“Her yıl şubenin geleceğinin tartışıldığı farklı etkinliklere ev sahipliği yapan ve yenilikçi çalışmaları destekleyen Growtech kapsamında, ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri ve Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumculuk Birliği (TÜRKTOB) ) Antalya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle.” 7. Bitki Islahı Proje Pazarı’nı, alanında uzman yerli ve yabancı konuşmacıların yanı sıra uluslararası kamu ve özel sektör temsilcilerinin işbirliğiyle konferans ve etkinliklerde düzenleyecek, ayrıca bu yıl heyecan verici Tarım Konuşmaları’na da katılacağız. Yıl Tarım Yazarı Mine Ataman işbirliğiyle gerçekleştirildi. “Growtech olarak tarım teknolojileri hakkında sorular sormaya, yanıtlar aramaya ve yeni bakış açıları sunmaya devam edeceğiz.” – ANTALYA

guneysu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu