Haber

Savaş genişliyor! İsrail hedeflediği yeni ülkeye işaret etti: Saldıracağız

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun ve Beyt Lahya ekseninde ve Gazze şehir merkezinin batısındaki mahallelerde İsrail ordusu ile Filistinli direniş savaşçıları arasındaki çatışmalar sürüyor. İki haftadır devam eden toprak işgalinde üç katmanlı bir hareket ön plana çıkıyor.

Bunlardan ilki Gazze Şeridi’nin en kuzeyi ve Gazze Vadisi’ndeki kırsal alanlarda kaydedilen ilerleme… Gazze’nin ‘yumuşak göbek’olarak tanımlanan bu bölgelerde İsrail ordusunun askeri araçları, tankları ve askeri birlikleri konuşlanıyor.

Kırsal alanların ardından en kuzeydeki alanlar da 40 gün boyunca yoğun bombardımana maruz kaldı. ‘insanlıktan arındırılmış’ mahalleler geliyor. Beyt Hanun ve Beyt Lahya gibi tahrip edilen ve halkın zorla yerinden edildiği yerlerde çatışmalar sıklıkla yaşanıyor.

Üçüncüsü, son günlerde Gazze şehir merkezinin batısındaki nispeten yoğun nüfuslu mahallelerde konut çatışmaları yaşanıyor. Ancak bu bölgedeki sıcak temas sabit bir noktada ve düzenli ilerlememektedir. İsrail ordusunun askeri hareketliliği, Filistin direnişiyle yaşanan çatışmaların gidişatına bağlı olarak, sistematik bir toprak işgaline gerek kalmadan bir noktadan diğerine hareket edebiliyor.

CEPHE GENİŞLİYOR
Bununla yetinmeyen İsrail, savaşı genişletmenin planlarını yapıyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ülkenin kuzeyindeki komuta merkezini ziyaret etti. Halevi, 8 Ekim’den bu yana Hizbullah ve diğer Filistinli silahlı gruplarla sıcak çatışmaların yaşandığı kuzeydeki Lübnan sınırına işaret etti. k “Kuzey’e yönelik harekât planlarını hazırlıyoruz. Amacımız güvenliği sağlamaktır” dedi. söz konusu. İsrail, 7 Ekim’in ardından Hizbullah’la sıcak çatışmaların başladığı Gazze Şeridi çevresindeki bölgeyi ve kuzeydeki Lübnan sınırındaki 4 kilometrelik yerleşim alanını boşalttı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaptıklarını Beyrut’ta da yapmayı bildiklerini belirtti. “Buradan Lübnan vatandaşlarına söylüyorum, Gazze’deki vatandaşların beyaz bayraklarla sahil boyunca yürüdüğünü ve güneye doğru ilerlediğini görüyorum.” söz konusu. Gallant, Hizbullah’ın Lübnan’ı olası bir savaşa sürükleyerek hata yaptığını savundu.

“LÜBNAN’A SALDIRIRSANIZ TEL AVİV GAZZE’YE DÖNÜŞÜR”

Lübnanlı Bakan Muhammed Murtaza, Gallant’ın ‘Gazze’de yaptıklarımızı Beyrut’ta da yapabiliriz’ Tehdide sert tepki gösterdi. Murtaza “Çocukları ve kadınları katleden sizler, şeytanlara suç ve vahşet konusunda ders verebilirsiniz ama Lübnan’a dokunamazsınız. Elinizden gelse bunu tehdit etmeden yapacağınızı biliyoruz. Hadi Beyrut’a saldırmayı deneyin. Tel Aviv’de ve tüm şehirlerinizde Gazze’deki gibi bir yıkım göreceğinizin garantisini veriyoruz.” söz konusu. Karşılıklı açıklamaların yapıldığı saatlerde Hizbullah, Lübnan’ın güneyinde sınır bölgesinde yer alan İsrail askeri noktasına saldırdı.

IMPRUANT BAKAN
İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’deki Filistinlilerin diğer ülkelere gönüllü göçünün “doğru insani çözüm” olduğunu söyledi. küstah bakan “75 yıllık mülteci statüsü, yoksulluk ve tehlikeden sonra Gazze ve sakinleri için doğru insani çözüm olduğunu söyleyerek, Gazzelileri gönüllü olarak dünyanın dört bir yanındaki ülkelere tahliye etme girişimini memnuniyetle karşılıyoruz.”söylenmiş.

KAYNAK: Türkiye GAZETESİ

haberdinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu