İş

Japonya’da kamyoncular geniş çaplı ücret artışları karşısında zorlanıyor

TOKYO – Japonya’da büyük şirketlerdeki önemli ücret artışları ile küçük kamyon şirketlerinin mali sıkıntıları arasında keskin bir tezat ortaya çıktı. Toyota Motor (NYSE:TM) ve Nippon Steel gibi büyük firmalar önemli ücret artışlarını kabul ederken, Tokyo’da Ikuko Sakata’nın sahibi olduğu şirket gibi küçük dağıtım şirketleri çalışanlarına asgari ücretten fazlasını sağlayamıyor. Sakata’nın şirketi, yüksek talep ve sıkı işgücü piyasasına rağmen yaklaşık 80 çalışanına fazla mesai öncesi ayda yaklaşık 280.000 yen (1.900 $) ödüyor.

Bu durum, çok sayıda oyuncu nedeniyle zayıf pazarlık gücü ile karakterize edilen Japonya’nın nakliye sektöründe küçük şirketlerin karşılaştığı zorlukları vurgulamaktadır. Küçük nakliye şirketlerinin yalnızca %57’si Nisan ayında başlayacak mali yılda ücretlerde artış yapmayı planlarken, bunların üçte birinden azı %3 veya daha fazla zam yapmayı hedefliyor.

Japon hükümeti konunun farkında ve standart navlun oranlarını yükseltmeyi ve sürüş dışı görevler için tazminat sağlamayı amaçlayan politikalar uyguluyor. Bu önlemlerin sektördeki ücretleri yaklaşık %10 oranında artırması hedefleniyor. Ancak, önümüzdeki ay fazla mesaiyi sınırlandıracak yeni bir yasa, çoğu gelir için ek saatlere bel bağlayan çalışanları istemeden de olsa uzaklaştırabilir.

Akita’da bir kamyon şirketi işleten Tetsuyasu Kondo, geçen yıl %4,5’lik bir taban maaş artışı sunmayı başardı ve bu yılki zamla enflasyonu aşmayı hedefliyor. Ancak Sakata için fiyatları yükseltmek iş kaybetme riskini beraberinde getirebilir zira kendisi genellikle talep edilen miktarın yalnızca %20 ila %30’u arasında bir artış için pazarlık yapabiliyor.

Japonya merkez bankası 17 yıl sonra ilk kez faiz oranlarını artırmayı düşünürken, ücret artışlarındaki eşitsizlik para politikasını normalleştirme zamanlamasıyla ilgili soruları gündeme getiriyor. Bankanın kararını bu ay ya da önümüzdeki ay vermesi beklenirken, sürdürülebilir ücret artışının negatif faiz oranlarından uzaklaşmada kilit bir faktör olduğu belirtiliyor.

Rengo gibi sendikaların müzakerelere öncülük ettiği büyük şirketlerdeki işçiler son 30 yılın en yüksek zammı olan %5,85’lik yıllık artış talep ediyor. Hükümet bu zamların, Japon işletmelerinin %99,7’sini oluşturan ve işgücünün yaklaşık %70’ini istihdam eden küçük ve orta ölçekli firmalara da yansımasını umuyor. Bu küçük şirketler için ücret görüşmelerinin Mart ayı sonuna kadar sonuçlanması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberhuyuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu