Haber

Emekliye açılan adaletsizlik davası ölümünden 1 yıl sonra sonuçlandı

BURSA’da, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) 2012 yılında emekli olan Tülay Atasoy’un (51) ‘belirtilen işyerinde çalışmadığı’ gerekçesiyle 36 ay sonra maaşı kesilerek dava açıldı. geri ödeme için. Bu süreçte idam edilerek kansere yakalanan ve 2022 yılında hayatını kaybeden Atasoy’un davası, ölümünden 1 yıl sonra sonuçlandı. Bir temizlik şirketinde sekreter olarak çalıştığının tanık ifadeleri ve bilirkişi raporuyla kanıtlandığı Atasoy hakkında açılan ‘haksız emeklilik’ davasının reddine karar verildi.

Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde yaşayan Tülay Atasoy, 1 Ocak 2012’de SGK’dan emekli oldu. Hiç evlenmeyen Atasoy, 36 ay boyunca aldığı emekli maaşıyla geçimini sağlamaya devam etti. Bu süreçte SGK tarafından gerçekleştirilen belge incelemesinde Atasoy’un çalıştığı şirketin kapatıldığı belirlendi. Bunun üzerine 25 Mayıs 2015 tarihinde Atasoy’un emeklilik hakkı kazandığı temizlik şirketinde çalışmadığı ve sigortasında sahtecilik yapıldığı gerekçesiyle emekli maaşı kesildi. SGK hukuki süreci başlatırken; Atasoy’a verilen 46 bin 913 liranın geri ödenmesi için Bursa 12. İcra Müdürlüğü’nden tebligat gönderildi. Maaşı kesilerek idam edilen Atasoy, kuruma gerekli başvuruları yaptı ancak sonuç alamadı.

DAVA SÜRECİNDE KANSERE GİRDİ

SGK ayrıca iş mahkemesinde tazminat davası açtı. Dava sırasında meme kanserine yakalanan ve hastalığı kemiklerine, lenf bezlerine ve karaciğerine yayılan Tülay Atasoy, 2022 yılında hayatını kaybetti. Bursa 1. İş Mahkemesi’nde devam eden davada, Tülay Atasoy’un çalıştığı tanık ifadeleri ve bilirkişi raporlarıyla kanıtlandı. söz konusu temizlik şirketinde sekreter olarak. Dava 29 Eylül’de karara bağlandı. ‘İşyerinde çalışmadığı’ gerekçesiyle 170 günlük sigorta primi iptal edilen ve emeklilik hakkı alınan Atasoy hakkında açılan ‘haksız emeklilik’ davasının reddine karar verildi. uzak.

‘YANLIŞ SÜREÇ BİRİNİN HAYATINA MALİYET OLABİLİR’

Avukat Ercan Kılıç, Tülay Atasoy’un dava süresince alamadığı maaşın yakınlarına ödenmesi için SGK’ya dava açacaklarını belirtti. Süreç hatasının müvekkilinin hayatına mal olduğunu belirten Kılıç, “Hiçbir kamu görevlisi, eylemlerinde varsayımlara güvenmemeli. Emin olmadığı bir işlemle ilgili işlem yapmamalı. Değerlendirme dediğimiz şey, birinin hayatıdır. Yanlış. Eylem, birinin hayatına mal olabilir. Vatandaşlarımız adaletsizlikle karşılaştığında.” “Psikolojik olarak hayatta kalmaya çalışsın. Karardan mutluyum ama sonuçtan dolayı üzgünüm” dedi.

Dava sürecinin uzun olduğuna dikkat çeken Kılıç, “O dönemde olağanüstü hallerden geçtik. Hakimlerimizden bazıları değişti. Tanıklar dinlendi. Tülay Hanım aslında o işyerinde çalışıyordu ve bunu kanıtladık. Kazandık. Haklı bir dava. Keşke şu anda müvekkilim karşımda olsaydı. Keşke durum böyle olsaydı.” “Keşke mutluluğu paylaşsaydım. Ama ne yazık ki bu durumu mezarına kadar anlatıyoruz” dedi.

‘MEZARI BAŞINDA SÖYLEMEK ZORUNDAYDIK’

Mahkeme kararının ardından avukat Kılıç ile birlikte kız kardeşinin mezarına giden Nuray Ulu, “Kız kardeşim 170 günlük sigorta primini doldurmak için bir şirkette çalışıyordu. Emekliliğe hak kazandı ve sigortadan emekli maaşı aldı. Bir süre sonra sigorta, ‘Emekliliğiniz iptal edildi. Aldığınız emekli maaşını geri ödemenizi talep ediyoruz’ dedi. ‘ diye bir belge aldım. Kız kardeşim bu durumdan sonra dava açtı. Bu durumlar olunca çok sevindi. Hayatında yok. Ancak dava sürecinde çok üzgün ve stresliydi. 2018 yılında meme kanserine yakalandı, atlattı. Sonra metastaz yaptı, kemik kanserine yakalandı. Kanser, lenf düğümleri “Bezelerine yayıldı ve karaciğer. 2022 yılında kız kardeşimi kaybettik. Sevindirici bir haber aldık ama bunu kendisiyle paylaşamadık. Mezarının başında bu şarkıyı söylemek zorundaydık. Bir yanımız seviniyor, diğer yanımız üzülüyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu