Ekonomi

Domates ihracatı yasağı kaldırıldı

Muğla’nın özellikle Fethiye, Ortaca ve Dalaman bölgelerinden yerli arz nedeniyle yasaklanan domates ihracatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı.

İhracat şampiyonu taze domatese getirilen ihracat yasağına 50 kurumun itiraz etmesi üzerine yasak kaldırıldı. Domates ve türevlerinde 1 milyar dolarlık ihracat çalışmaları açıldı. Yaş domates ihracatına 3 Mart 2023 tarihinde getirilen ihracat yasağı, sektörden gelen itiraz üzerine 3 gün sonra kaldırıldı. Yaş meyve sebze ve meyve sebze ürünleri ile domates ve domates türevli ürünlerin ihracat şampiyonu, 1 milyar dolarlık ihracatın önünü açan kararı memnuniyetle karşıladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu, domates branşının 2022 yılında 980 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bunun 377 milyon dolarını yaş domatesin oluşturduğunun altını çizerek, Türkiye’nin 2022 yılında yaş meyve ihracatının 5,5 milyar dolar olduğunu bildirdi. , sebze ve meyve ve sebze ürünleri sektörleri. Bunun 18 adedinin domates ve domates türevi ürünlerden elde edildiğini dile getirerek, bu yasak kararının kaldırılmasının uzun vadede hem üreticiyi, hem ihracatçıyı hem de tüketiciyi rahatlattığını söyledi.

Yaş domates, salça, kurutulmuş domates, soyulmuş domates, salça, dondurulmuş domates, salça ve ketçap, domates suyundan elde edilecek döviz miktarının 2023 yılında 1 milyar doları geçmesinin beklendiği yazılı açıklamada, “Uzun -tarımsal işlerle ilgili politikalar geliştirirken vadeli düşünmek gerekiyor.Türkiye yıllık 13-14 milyon ton domates üretimi ile dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir.Ürettiğimiz domateslerin yarısını taze sofralık, diğer yarısını da sofralık tüketim için üretmektedir. endüstriyel tip için Yaş domates ihracatımız 550-600 bin ton seviyesinde yani toplam üretimin yüzde 3’ü yani 5’i sofralık domatesin yüzde 7-8’i ihraç ediliyor.Türkiye’nin ürettiği domatesler hem iç pazar, hem ihracat hem de meyve sebze ürünleri sektörü için yeterlidir.Sektör tüm gücüyle üretmeye ve ihracata devam edecektir.İhracat, tarım ürünlerinde düzenleyici rolü üstlenmektedir. İhracat düzenleme vergisini devre dışı bırakırsanız, tüm halkaları kıracak bir hareket olur” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar Kirişci’ye teşekkürler

EYMSİB, “Konuyla bizzat ilgilenen ve piyasalarda psikolojik baskı yaratacak olan ihracat yasağı kararının bir an önce kaldırılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederiz. kısa zaman.”

Salça ihracatı rekor kırdı

Türkiye, 2022 yılında yaş domates ihracatından yüzde 4 artışla 377 milyon dolar döviz elde ederken, salça ihracatı yüzde 97 artışla 208 milyon dolardan 408 milyon dolara çıkarak taze domates ihracatını geride bıraktı. Kuru domates ihracatı 116 milyon dolar olarak kaydedilirken, 57 milyon dolarlık dondurulmuş domates, 22 milyon dolarlık salça ve ketçap ihracatı gerçekleşti. – MUĞLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu