Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

YENİ Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran’ın katılacağı bakan yardımcıları düzeyindeki dördüncü toplantının 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova’da düzenleneceğini duyurdu.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’de 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Oturumu’na katılmak üzere geldiği New York’taki Türkevi’nde bir grup Türk gazeteciyle dış politikadaki gelişmeleri görüştü.

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretinin sorulması üzerine, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen Lavrov’un 6-7 Nisan tarihlerinde yapacağı ziyarette ikili ilişkilerin farklı boyutlarını görüşme fırsatı bulacağını söyledi.

Çavuşoğlu, depremlerin ardından Rusya’nın birçok yardımda bulunduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi:

“Geniş anlamda konuşulacak konularımız var. İkili ilişkilerin yanı sıra tahıl anlaşmasının uzatılması var. 30 Mart Perşembe günü BM Genel Sekreteri ile de bir görüşmemiz oldu. Üzerinde çalışıyoruz. Rusya, tahıl anlaşmasının 60 günlük uzatılmasına ‘evet’ dedi. 120 gün şu an net değil, onu konuşuruz.”

Lavrov ile görüşmede Suriye, Libya ve diğer bölgesel konuların da ele alınacağını kaydeden Çavuşoğlu, Suriye’deki siyasi süreç, mültecilerin durumu ve depremler sonrası bölgeye yapılacak artan insani yardımların değerlendirileceğini bildirdi.

Çavuşoğlu, “Biliyorsunuz Suriye ile Rusya’nın ev sahipliğinde ve kolaylaştırıcılığında bir angajman süreci başladı. Daha sonra İran da bu sürece dahil oldu. Mısır ziyaretimiz sırasında bazılarınız oradaydınız ve biz de size görüşmenin Mısır’da olduğunu söylemiştik. Mısır’da bakan yardımcıları seviyesi ertelendi. Şimdi o görüşmenin tarihi belli oldu. Bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü görüşme 3-4 Nisan’da Moskova’da yapılacak.” söz konusu.

Son dönemde Mısır ile normalleşme sürecinde bir ivme yakalandığını kaydeden Çavuşoğlu, şu ana kadar ekonomik ve ticari çıkarlarda bir sıkıntı yaşanmadığını, siyasi çıkarları tamamen normalleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, her iki tarafın da liderler düzeyinde görüşmenin tarihi üzerinde çalıştığını, bu sürenin uzaması halinde büyükelçilerin yeniden atanmasına ilişkin karar alınabileceğini bildirdi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Yunanistan ile ilişkilerde olumlu bir havanın oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, bu olumlu havanın kalıcı olabilmesi için her iki tarafın da gerilimi artırıcı adımlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Uzlaşamadığımız, anlaşamadığımız, çözemediğimiz tarihi sorunlar var. Bazıları karmaşık. Bunların çözümünde samimi bir çalışma ortamı olmalı. Herkes biliyor.” dedi.

Kıbrıs sorunu kapsamında ada çevresindeki hidrokarbon zenginliklerinin adil bir şekilde paylaşılması konusuna da değinen Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözümün olmamasının her zaman gerginlik sebebi olduğunu söyledi.

“F-16’nın teslim edilmesinde olumlu sonuçlar alınabileceğini tahmin ediyoruz”

ABD ile Türkiye arasında devam eden F-16 sürecinde bir darboğaz olup olmadığı sorusuna Bakan Çavuşoğlu, “Aslında tam bir blokaj yok. Yönetimin samimi çaba sarf ettiğini biliyoruz. Gerekli kitleri hazırladık. F-16’ların Türkiye’ye teslimi ya da mevcut uçakların modernizasyonu için “Kongrede karşı çıkanlar var ama yönetimin karşı çıkanlara karşı da çaba sarf ettiğini biliyoruz. Olumlu sonuçların olabileceğini tahmin ediyoruz.” yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, ABD’de Joe Biden yönetiminin F-16 konusunda Kongre’deki itirazları öncelikle kaldırması gerektiğini belirterek, Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkan Kongre üyeleri ile diyalog yoluyla çözüm bulunabileceğini söyledi.

“ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya her türlü silah ve eğitim desteğini verdiği ortadadır”

Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeydoğusundan havalanan ve Kuzey Irak’ta düşen PKK’lıları taşıyan helikopterle ilgili soruya yanıt olarak şunları söyledi:

“ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya her türlü silah desteği, teçhizat desteği ve eğitim desteği verdiği açık ve ortadadır. Bunu zaten saklamıyorlar. Bir de kılıfları var, yani ‘DEAŞ’la mücadele’. orada?’ ‘Cezaevlerinde DEAŞ’lılar var, gözetim altındalar, bu önemli.’ ‘Mekanı boşaltalım, hepsini ülkelerine gönderelim, sırf bunun için mi terör örgütüne destek olunacak’ diyorlar. Diyoruz ki, bu sıradan helikopterler kime ait değerli, kim aldı, kim tahsis etti, kim kullandırdı?”

ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan kalkan helikopterlerden haberdar olup olmadığı sorusuna Bakan Çavuşoğlu, “Bu kısım değerli. Bu helikopterleri kim kimden aldı, kim kullandırdı? Teröristlere helikopteri nasıl öğrettiler? Ancak sonuçta o bölgenin havalimanını “Kim kontrol ediyor? Amerika’nın. Dolayısıyla hava sahası benim kontrolüm altındaysa, bir insansız hava aracının geçmesi veya bir kuşun uçması benim bilgim dahilindedir. Hava sahasını kontrol eden makamın izni olmadan helikopterin havalanması mümkün değildir.” yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, ABD tarafının düşen helikopterle ilgili taziyelerini ilettiğini de hatırlattı.

ABD Genelkurmay Başkanı’nın geçen ay bölgeye yaptığı ziyarette ABD askerlerinin Suriye’de olup olmadığı ve PKK’lılarla görüşüp görüşmediği sorusuna Çavuşoğlu, ABD tarafının kendilerine “kesinlikle görüşmedik” dediğini, , bu konuda bir fotoğraf veya belge olması durumunda, normal şartlarda YPG’lilerin bu fırsatı kaçırmayarak kendilerini meşrulaştırmak için bunu sızdıracaklarına inandıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, “Sonuçta önemli olan burada Amerikan askerlerinin ne işi var? PKK’lıları eğiten askerlerini ziyaret ediyor” dedi. söz konusu.

ezinehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu