Haber

Bozdağ: Erdoğan’ın adaylığı anayasal bir haktır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinde adaylığının önünde anayasal ve yasal bir engel bulunmadığını belirtti.

Erdoğan’ın adaylığına yönelik itirazlara ilişkin yazılı açıklama yapan Bozdağ, tartışmaların temelini oluşturan ve bir kişinin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğine işaret eden 101. maddenin 2017 yılında değiştirildiğini bildirdi. tamamı değiştirilerek yerine yeni bir hüküm konulmuştur.

Anayasa koyucunun “101. maddeyi tamamen değiştirerek” iki kez seçilme iradesini dile getirdiğini belirten Bozdağ, “Dolayısıyla 2017’de yapılan değişiklikle Anayasa’ya giren bu hüküm, yeni bir seçim hakkı verdi. 2017 yılından önce Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunanlar da dahil olmak üzere oy kullanır. Daha önce Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.”

Anayasa’nın “yeni 101. maddesinin” ilk uygulandığı seçimin 24 Haziran 2018 seçimleri olduğunu ifade eden Bozdağ, 14 Mayıs’taki seçimlerin bu maddenin ikinci uygulaması olacağını ve dolayısıyla Erdoğan’ın adaylığının sayılacağını bildirdi. ikinci adaylığı olarak

Muhalefet partileri, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz etti. Muhalefet, Erdoğan’ın 2014 ve 2018’de iki kez cumhurbaşkanı seçildiğini ve 2023’te üçüncü kez aday olamayacağını savunuyor.

YSK itirazları bugün sonuçlandıracak

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık sürecinin tamamlanmasının ardından YSK, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında geçici aday listesini yayımladı. Kesintisiz listede Cumhur İttifakı’nın adayı AKP Genel Başkanı Erdoğan, Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve CHP adayı Sinan Oğan’ın isimleri yer alıyor. Çet İttifakı, gerçekleşti.

Geçici listede adı bulunan adaylar saat 17:00’ye (CET) kadar itiraz edebilirler. YSK, itirazları değerlendirip karara bağladıktan sonra 31 Mart Cuma günü Cumhurbaşkanı adaylarının kesin listesini Resmi Gazete’de yayınlayacak.

2007 ve 2017’deki değişiklikler

Anayasaya göre 2007 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı seçimi doğrudan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılıyordu. Yedi yıllığına bir kez seçilen ve tarafsız olan Cumhurbaşkanı ikinci kez aday olamadı. Ancak 2007 yılında Abdullah Gül’ün adaylık sürecinde yaşanan 367 krizinin ardından anayasa değişikliğine gidildi ve Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildi. Görev süresi beş yıla indirildi ve Cumhurbaşkanına iki kez seçilme hakkı verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yedi yıllık bir dönem için seçilen son kişi olan Abdullah Gül’ün tanınan süresi 2014 yılında dolmuştur. Parlamenter sistemin hayata geçtiği bu dönemde Erdoğan, TBMM tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. 2014 yılında insanlar

Erdoğan’ın görev süresinin bitmesine iki yıl kala 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği referandumunda Başbakanlık kaldırılarak yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi getirildi. Anayasa değişikliği kapsamında Cumhurbaşkanının yetkileri artırılmış, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kurallar aynı kalmıştır. Anayasa’nın 101. maddesinde bu durum “Cumhurbaşkanı, doğrudan doğruya kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim görmüş ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır.Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”

DW/CO,HS

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu