Haber

BM Güvenlik Konseyi Ukrayna oturumu Rusya’dan savaşı bitirmesini istedi

BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Ukrayna oturumunda katılımcılar, Rusya’ya savaşı bitirmesi ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri dönmesi çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreterinin Siyasi ve Barış İnşa İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Rosemary DiCarlo burada yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna ile savaşının üzerinden 500 gün geçtiğini ve bu dönemin Ukrayna halkı için “cehennem” olmak üzere olduğunu söyledi.

DiCarlo, savaşın başından bu yana teyit edilen bilgilerin 9 bin 287 sivilin öldüğünü ve 16 bin 384 kişinin de yaralandığını gösterdiğini belirtti.

Çocukların en çok etkilenen kümenin ortasında olduğunu belirten DiCarlo, 537 çocuğun öldürüldüğünü belirtti.

DiCarlo, bu yıl 79 ülkeden yaklaşık 345 milyon kişinin gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacağının tahmin edildiğini belirterek, “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 33 milyon ton gıdanın ihracatını sağladı. Küresel gıda fiyatlarını düşürdü.” açıklama yaptı.

BM ile Rusya arasındaki mutabakat zaptının da somut sonuçlar verdiğini kaydeden DiCarlo, BM’nin çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna savaşının daha geniş bir bölgeye yayılma riski taşıdığına dikkat çeken DiCarlo, Moskova’yı savaşı bitirmeye çağırdı.

“Dünya izliyor ve Rusya sorumlu tutulacak”

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rus kamplarında yaklaşık 19 bin Ukraynalı çocuk olduğunu belirterek, “Rusya, çocukları savaş aracı olarak kullanarak Ukrayna’nın kimliğini ve kültürel tarihini silmek istiyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Dünya izliyor ve Rusya sorumlu tutulacak” dedi. Cleverly, savaşın sadece Ukrayna halkına değil, dünyanın her yerindeki muhtaç toplumlara da zarar verdiğini vurguladı.

Cleverly, “Rusya’yı masaya dönmeye ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasını süresiz olarak uzatmaya ve tam olarak uygulamaya davet ediyoruz” dedi. söz konusu.

Rusya’nın faaliyetlerinin “halkın ağzından ekmek aldığını” belirten Cleverly, savaşın 500 gün daha devam etmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Cleverely, “Bay Putin, birliklerinizi geri çekin ve bu savaşı bitirin” dedi. konuşmasını bitirdi.

“Rusya gıdayı silah olarak kullanıyor”

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, “Rusya gıdayı silah olarak kullanıyor” dedi. söz konusu.

Rusya’nın geçen hafta BM’nin Suriye yardım mekanizmasını veto ettiğini hatırlatan Thomas-Greenfield, “Rusya’nın hain eylemleri BM Güvenlik Konseyi’nin işleyişini ve Genel Sekreter’in tavsiyelerinin uygulanmasını engelliyor. Rusya’nın Suriye’ye yardım mekanizmasını hepimiz onaylıyoruz. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri dönelim.” dedi.

“Rusya somut sonuçlar görürse devam etme olasılığını değerlendirebilir”

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, girişimi çerçevesinde tahılın gerçekten ihtiyacı olan ülkelere gitmediğini savundu.

BM Genel Sekreteri’nin Rusya’ya “içi boş sözler” verdiğini savunan Polyanskiy, “İlerleme kaydedilmediği için anlaşmayı feshetme kararı aldık” dedi. açıklama yaptı.

Polyanskiy, “Rusya, vaatler ve güvenceler yerine somut sonuçlar görürse anlaşmayı sürdürme olasılığını değerlendirebilir.” dedi. söz konusu.

“Rusya dünyaya şantaj yapıyor”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Rusya dünyaya şantaj yapıyor” dedi. Bu şantajın sadece Ukraynalıları değil, dünya çapında milyonlarca insanı da etkilediğini söyledi.

Ukrayna’nın anlaşmayla ilgili herhangi bir talebinin bulunmadığını kaydeden Kuleba, sadece anlaşmanın devamını talep ettiklerini kaydetti.

Kuleba, “Rusya açlık oyunlarına son vermeli. Tüm BM üyelerinin Rusya’yı anlaşmaya dönmeye davet etmesini ve söz oyunlarına son vermesini istiyorum. Rusya gıda güvenliğine siyaseti karıştırmamalı” dedi. vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu