Haber

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunu yanıltıcı bilgi yaymak suçundan verilen hapis cezasını reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), “kamuya açık bilgi yayma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemenin iptali talebini reddetti.

Bugünkü Genel Kurul gündeminde Yargıtay, CHP’nin dezenformasyonla mücadele yönetmeliği olarak bilinen 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29’uncu maddesi ile 217/A maddesinin iptal edilerek yürürlüğe girmesine karar verdi. Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklendi. uzaklaştırma başvurusunu orijinal haliyle tartıştı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, “kamuya açık olarak yanıltıcı bilgi vermek” suçunu işleyenleri 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandıran düzenlemenin iptali talebini oy çokluğuyla reddetti.

TCK’ya eklenen 217/A maddesinde şunlar yer aldı:

“Kamuya yanıltıcı bilgi yaymak: (1) Ülkenin iç ve dış güvenliğine, kamu düzenine ve genel sağlığına ilişkin gerçeğe aykırı bilgileri, yalnızca kamu huzurunu bozacak şekilde kamuya açık bir şekilde yayan kişi.” Halkta alarm, endişe veya panik yaratanlar 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılır.” (2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu